“Еърбъс” тества летяща кола до края на 2017-а: Време е масовият транспорт да се вдигне над земята”, смята директор на авиопроизводителя

letyashta-kola

Европейският авиопроизводител “Еърбъс” съобщи, че в края на 2017-а ще тества летяща електрическа кола. Новината бе обявена на DLD digital tech conference в Мюнхен от Том Ендерс, главен изпълнителен директор на сектора за космически изследвания във фирмата. Според Ендерс това е логичното развитие на транспорта, като се има предвид, че преди повече от 100 години строежът на подземна градска железница е смятан за технологичен връх.

“Време е масовият транспорт да се вдигне над земята”, казва директорът. Амбицията на “Еърбъс” е през 2021 година да започне масово производство на летящите коли, които ще имат вертикално излитане и кацане. Развитието на идеята става в рамките на Project Vahana. Летящите коли ще са безпилотни. Ендерс посочва, че с въвеждането им в експоатация ще отпадне нуждата от големи инвестиции в пътна инфраструктура. И ще бъде постигнато нещо много важно – ще се намали драстично замърсяването на въздуха в градовете.

Видео