Жан-Клод Юнкер: За пръв път страни-членки не приложиха приети решения, става въпрос за въведените квоти за мигрантите

unker

За пръв път в европейската история държави от ЕС не приложиха приети решения, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент. Той критикува поведението на някои страни от ЕС, които не се съобразиха с въведените квоти за мигрантите. Трябва да докажем, че без ЕС нито една държава няма да се справи сама с икономиката, безработицата, миграцията и тероризма.

Нека не се смесват темите за миграцията с тероризма. Трябва да знаем кога терористи пресичат нашите граници, посочи Юнкер. Той изрази очакването новата агенция на ЕС по убежището да заработи бързо като европейската гранична служба. Официално призовавам да завършим промените в регламента от Дъблин до юли, заяви председателят на ЕК.

Юнкер добави, че вчерашното изявление на британския премиер Тереза Мей за намеренията на Лондон по предстоящите преговори с ЕС за прекратяване на досегашните отношения не е задействане на същинската процедура. Той отбеляза, че след като Великобритания официално внесе заявление за напускане на ЕС, по договор се предвижда срок от две години за преговори.

Често нашите колебания и различия са в полза на екстремистите и еврофобите. Надявам се тази година младите да обърнат поглед към Европа, заяви Юнкер.