След публикация на „Вяра” за незаконната сеч: Уволниха шефа на Горското стопанство в Разлог Здравко Чилев, в стола му сяда зам.-директорът инж. Елка Орозова

 

От ЮЗДП: До освобождаването на Чилев се стигна след констатирани сериозни пропуски и нарушения при попълване на превозни билети и отчитане на транспортираната дървесина

12-03-01-hilev1-copy
Здравко Чилев

 

Шефът на Горското стопанство в Разлог Здравко Чилев е освободен от длъжност. Уволнението му е факт само няколко месеца след публикации на „Вяра” за незаконната сеч край Разлог.

„От 19 януари директорът на „Държавно горско стопанство Разлог” инж. Здравко Чилев е с прекратен договор за управление. До освобождаването му се стигна след констатирани сериозни пропуски и нарушения при попълване на превозни билети и отчитане на транспортираната дървесина в ръководеното от него териториално поделение на ЮЗДП. Временно стопанството ще се управлява от зам.-директора инж. Елка Орозова”, съобщиха от пресслужбата в Югозападното държавно предприятие.

Местни хора сигнализираха във „Вяра”, че край Разлог има поголовна сеч,

районът е осеян с умишлени изкопи, кола до там не може да припари.

Умишлено са повредени горските пътища до местността Катарино над  Погребите на бившето стрелбище над Разлог.

Екип на „Вяра” отиде до горещата точка и установи, че наистина до там не може да се стигне с лек автомобил. На въпрос, ако възникне пожар в този район, как ще достигнат специализираните автомобили до стихията, шефът на ДГС-Разлог Здравко Чилев не можа да отговори нищо, като сведе глава и седна на земята замислен. Така и на мястото не дойдоха главните отговорници за района – началникът на участъка Николай Нусторов и горският стражар Георги Алуминов, за да отговорят на въпроса дали са си затворили очите и са допуснали поголовно изсичане на дървета над Разлог.

Междувременно след публикацията на „Вяра” от ЮЗДП направиха допълнителна проверка. Ето какво констатираха:

45 прясно отрязани дървета от бял бор по периферията на насаждение констатираха служители на ЮЗДП при извършената проверка след сигнал за незаконна сеч в м. Погребите на територията на ТП „ДГС Разлог”. Дърветата са с диаметри на пъновете между 10 и 20 см, а обемът на незаконно отсечена дървесина е 2 куб. метра.

В същия подотдел през 2015 г. е имало редовна сеч на повредена дървесина от снеголом. Впоследствие служители на ТП „ДГС Разлог” са установили нарушения, за които са съставени констативни протоколи и 13 акта за установяване на нарушение само за последните четири месеца”.

Във връзка със зачестилите незаконни посегателства в района на Разлог ръководството на ЮЗДП предприе допълнителни мерки за опазване на горите. „Основният мотив за извършване на незаконни дейности в региона е наличието на пазар – цехове или предприятия, които преработват незаконно добитата дървесина. Затова е важно да се намери потребителят на тази дървесина”, коментира тогава директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов.