Съкратени миньори блокираха пътя за ТЕЦ “Бобов дол”

2111277087

Около стотина недоволни работници, съкратени от Мини “Открит въгледобив” в Бобов дол, блокираха пътя за миньорския град преди входа му в знак на несъгласие с предложението на ръководството на мината.

Те протестират заради неизплатени стари заплати, неизплащане на стари ваучери за храна и обезщетения при съкращение.

По-късно се преместиха и затвориха пътя към централата край пътя Кюстендил – Дупница. Бяха спрени около десетина камиона, превозващи въглища от мината за топлоцентралата. Утре в 10.00 часа протестите продължават отново.

По-рано днес съкратените миньори започнаха протеста си пред централата на мината в Бобов дол. Два часа по-късно, за да говори с тях дойде новият изпълнителен директор Харалампи Златанов. Той заяви, че до края на следващата седмица ще има готов погасителен план, чрез който мината ще се разплати на бившите си служители.

Това, което не ви е изплатено, ще бъде платено в срок от шест месеца, каза Златанов, но думите му бяха посрещнати с освирквания. Златанов допълни, че за септември ваучерите за храна ще бъдат получени до средата на следващата седмица.

Пред БТА Харалампи Златанов заяви, че е взето решение рудник “Бабино” при мини “Открит въгледобив” да прекрати дейността си, заради лошо финансово състояние. В момента се работи по демонтажа на машини и съоръжения, но не се работи по откриването на нов участък, както беше решено след предишните миньорски протести, уточни Златанов.

Той посочи, че ще бъдат съкратени по-малко от 400 души, защото на много от тези, които трябва да се освободят, предстои пенсиониране.

Златанов допълни, че масовото съкращение в мините е било през декември, затова и сега има големи суми за плащане на обезщетения. За ноември на работниците се дължат около 63 000 лв.

“Дружеството не може да ги поеме и затова искаме разсрочено плащане, но не можем да постигнем споразумение”, каза още Златанов.

Подробности в печатното издание.

http://vbox7.com/play:f92cbcc45b