От РИА ”Новости”: Готвят ”майдан” срещу Румен Радев

r-radev

На 19 януари Румен Радев положи клетва като президент

Руски анализатор заяви, че се готвят протести в София в навечерието на официалното встъпване в длъжност на новия български президент Румен Радев.

“В български интернет сайтове се появи информация, че в България в навечерието на иногурацията на новия президент на страната Румен Радев, която ще се състои на 22 януари, ще се проведат “протестни демонстрации с цел дестабилизиране на обстановката в полза на определени партии”, заяви за РИА Новости Игор Пшеничников, съветник на директора на руския институт за стратегически изследвания (РИСИ). Той уточни, че на 21 януари пред президентството в центъра на София е насрочена “протестна акция”, която се организира от действащи в България НПО, финансирани от чужбина и в частност от САЩ.

По неофициални данни, една от действащите в страната НПО наскоро е получила инструкции да организира масови безредици. Препоръчва се за участие в тези “активни мероприятия” да бъдат привлечени лица на възраст до 40 години. Предвидено е на участниците в акцията да се дава хонорар в размер на 30 евро на ден.

Пшеничников припомня и думите на изпълнителния директор на „Америка на България” Нанси Шилър, която тази седмица заяви, че „вече няма да сме тихи, ще говорим гордо и високо”.

Руският анализатор твърди, че протестиращите ще носят лозунги против президента Радев, а също и такива с антируска насоченост.

Според Игор Пшеничников новоизбраният президент Румен Радев е пълна противоположност на предишния Росен Плевнелиев, който е известен с това, че по време на мандата си строго следваше политиката на президента на САЩ Барак Обама.

В последните дни от мандата си Плевнелиев заяви, че Русия финансира антиевропейски партии и СМИ в България и в други европейски страни, като по този начин се стреми да подкопае Европа отвътре.

Радев от своя страна декларира, че членството на страната му в ЕС и НАТО не означава, че Русия е враг на България. Той също така се е изказвал неведнъж в полза на отмяната на санкциите срещу Русия, които според него “вредят и на двете страни”.