Радуканов: Целта ми е да променя мисленето на играчите

13-14-03-img_20170116_114926-610x400

Новоназначеният треньор на „Пирин” (Благоевград) Милен Радуканов сподели в предаването “Домът на футбола” по „Диема спорт” очакванията си за подготовката и предстоящия пролетен полусезон на Първа лига. Бившият наставник на ЦСКА и „Славия” бе малко повече от две години извън светлината на прожекторите, но през това време изкара два стажа в английски отбори, единият от които при Густаво Пойет в „Съндърланд”.

“Господин Камбитов ми се обади след новината за преминаването на Стефан Генов в ЦСКА. Разбрахме се бързо. Проведохме конструктивен разговор и не ми отне време да приема поканата. От доста време бях извън футбола, но към „Пирин” имам определени сантименти и имах нагласата, ако ме поканят, да приема”, заяви специалистът.

“Спрямо възможностите, които има клубът, целите са реалистични. За мен най-важно е тези футболисти да могат да се развият. Да дават максимума от себе си и да оставят сърцата си на терена. Ако след мача се приберат в съблекалнята с високо вдигнати глави и публиката ги изпрати с аплодисменти, това е моята лична цел. Футболистите да ходят из града с високо вдигнати глави. Тази цел се постига трудно в нашите условия. Трудно се променя мисленето на футболистите. Това за мен е най-важно. Когато си възпитан и имаш ценности, тогава е много по-лесно да се работи с хората”, каза Радуканов.

“Имах късмет да започна директно в ЦСКА. Лично за себе си имам стил на игра, който харесвам. Но не можеш да работиш по един и същи начин навсякъде, защото има различни условия. Сега през този месец трябва да видим по кой начин ще подходим и кой ще ни е от полза. Имаме два-три варианта с моя екип и ще преценим на кое да заложим. Реалисти сме и ще гоним постижимите неща”, категоричен е наставникът на “орлетата”.

“Повече от 50-60% от момчетата са местни. Най-вече ще залагаме на тях. Ако привличаме футболисти, ще гледаме да са минали през „Пирин” и през региона. Когато играех като футболист, се отличавахме с това. Страхотна битка и себераздаване до последно. Ако това се повтори сега, значи съм си постигнал идеите”, допълни той.

Милен Радуканов сподели очакванията си за турнира за Купата на България, както и за срещата от първия пролетен кръг срещу „Левски”: “Купата винаги е хубав турнир, приятно е да играеш и да го спечелиш. Ще направим всичко възможно да вземем максимума. В България е удоволствие да играеш срещу грандовете, за да видиш на какво ниво си. В другите мачове с отбори от твоето ниво и адреналинът не е толкова висок. За мен е удоволствие, че почваме с този мач. Ще се стремим да зарадваме хората като първи мач”.

“Разбира се, че ме радва как ме приеха хората тук. Аз оставях всеки мач сърцето си на терена като футболист, затова ме приеха така. Докато нямах отбор, следях постоянно първенството. Вече съм на доста повече години. През тези две години ходих на доста курсове в чужбина. Бях в два клуба в Англия и наблюдавах как работят. Надявам се, че „Пирин” ще е една положителна крачка в моето развитие”, завърши старши треньорът на благоевградчани.