Мартин Кацаров от Дупница се заби със ски в необезопасено оръдие за сняг на писта в Боровец: „Бороспорт” ни пази с мрежа като за комари

Борис Павлов: Беше като мъртъв, уплаших се за живота му

Скиори: Ски картата в Боровец е по-скъпа и от тази в Алпите, а там пистите са повече и са много по-дълги, тук даже не сме и в безопасност

13-01-01-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8%d0%bd-%d0%ba%d0%b0%d1%86%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2-%d0%be%d1%82-%d0%b4%d1%83%d0%bf%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%bd
Мартин Кацаров

21-годишният Мартин Кацаров от Дупница се заби в необезопасено оръдие за сняг и в метален хидрантен шкаф на „Бороспорт” при нощно спускане на „Мартинови бараки“ в Боровец. Инцидентът стана във вторник вечерта около 19 часа. Кацаров бил на пистата с още петима приятели от Дупница.

13-01-01-%d0%be%d1%80%d1%8a%d0%b4%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%bd%d1%8f%d0%b3-jpeg
Оръдието за сняг
13-01-01-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%be%d0%ba%d0%be%d0%bb-%d0%be%d1%82-%d0%bf%d1%81%d1%81-_%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%86-copy
Протокол от ПСС Боровец
13-01-01-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%be%d0%ba%d0%be%d0%bb-%d0%be%d1%82-%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%88%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%80-copy
Протокол от Спешния център в Самоков

На заледен участък от пистата пострадалият изпуснал контрол над ските си и се ударил в оръдието за сняг и в метален хидрантен шкаф, захранващ оръдието с вода и ток. Екшънът с младежа се разиграл пред очите на шокираните му приятели, които са в стрес след инцидента. „Мартин лежеше като мъртъв. Уплаших се много, през цялото време бях до него, качих се и в линейката, едва тогава той проговори”, заяви приятелят на пострадалия Борис Павлов.

Първа помощ на Мартин оказал спасителят Красимир Ярловски, който видял от лифта момчето да лежи на снега между оръдието и хидранта. Когато стигнал на последна станция, той се метнал на моторната шейна и се спуснал да окаже първа помощ на Мартин. Красимир Ярловски подал и сигнал в ПСС на колегите си. Спасителите дошли бързо на място. Според официалните документи на ПСС – Боровец към БЧК е установено нараняване на главата. Наложила се реанимация, защото младежът бил в безсъзнание, предприети са действия за изваждане от трудна ситуация на Мартин. Служителите на ПСС са звънели на 112 и са поискали линейка.

В Спешна помощ – Самоков, Мартин бил поет от екип на дневна смяна с дежурна фелдшерка Емилия Брейчева. Тя измерила кръвното му, попитала го дали му се гади и му дала чаша студена вода. С това прегледът приключил, без да е направен дори скенер, не е поискана и консултация с невролог или друг специалист, който да констатира травмите.

В документа на Спешна помощ – Самоков е отразено, че Мартин: „се е ударил, карайки ски, в оръдието за сняг, няма данни за загуба на съзнание. Ударил си главата, има охлузни рани на челото и главата“.

Мартин е приет в Спешна помощ – Самоков в 20.15 часа на 18 януари. Към 21 часа е подаден сигнал и в РУ – Самоков и полицейски участък в Боровец. Мартин Кацаров е дал показания пред униформените по телефона.

Репортер на „Вяра“ незабавно се озова на мястото на инцидента в Боровец. Според запознати основна причина за тежките последици от падането са необезопасените съоръжения и заледена писта, стопанисвани от „Бороспрот“.

„Навсякъде в зимните курорти оръдията за сняг и останалите съоръжения са обезопасени, за да предпазят скиорите от наранявания. Обикновено се поставят мрежи и т.нар. „дюшеци”, които омекотяват удара. Защо „Бороспорт“ не е обезопасил съоръженията си за изкуствен сняг, трябва да кажат отговорните лица във фирмата“ – сподели пред в.“Вяра“ скиор, познаващ трасетата за каране на ски в българските зимни курорти и в европейските. „Картата за ски в Боровец е по-скъпа и от тази в Алпите. А в Алпите пистите са много повече и са много по-дълги, въпреки това там се кара ски на по-ниски цени“ – коментират скиори от Алпите.

Необяснимо е защо съоръженията не са обезопасени.

Репортер на в. “Вяра“ провери на мястото на инцидента как и дали са обезопасени съоръженията на пистата от фирма „Бороспорт“. Около оръдието имаше паднала мрежа, лека като хартия.

„Видях падналата мрежа, чиято височина е около метър. Тя бе закачена на два тънки пръта, явно поставена формално, при мъгла дори няма да се вижда, камо ли да предотврати удар. Мрежата и за комари не става, какво остава да спаси скиор, преместих я с два пръста”, каза Борис Павлов, думите му потвърди и пострадалият.

За „Вяра“ Мартин Кацаров разказа: „Никога не си надценявам уменията, не летях по пистата, карах съвсем нормално, в края на пистата загубих равновесие заради заледен участък, загубих контрол над ските и се ударих директно в оръдието за сняг, което не беше обезопасено. Последва следващ удар в друго оръдие за сняг, усетих, че си ударих главата и загубих съзнание, друго нищо не си спомням. Дойдох на себе си, докато ме качваха в линейката, до този момент нищо не си спомням. В линейката видях моите приятели, които ме придружаваха до Спешна помощ – Самоков. Към 21 часа подадох сигнал на 112 и уведомих полицията за това, което съм преживял. Тъй като в Спешна помощ – Самоков не извършиха никакви подробни прегледи, в общинската болница в Дупница ми направиха скенер и всички останали изследвания. Повръща ми се, не мога да се изправя, защото ми се вие свят. Имам огромни хематоми, имам комоцио. Лежа по цял ден, каквото хапна, го повръщам. Не мога да дишам нормално, не ми стига въздух. Не ми се лежи в болница, защото условията там са ужасни, но най-вероятно ще постъпя за лечение, защото състоянието ми не се подобрява, а се задава уикенд и имах други планове.

Заплатил съм ски карта на „Бороспорт“ за нощно каране, а се оказва, че съм в рискова ситуация, никой не се е погрижил за моята безопасност. Запознат съм с всички правила за поведение на пистата, скиор съм от години. Имам отлично ниво на умение за ски. Бях с подходяща екипировка, в пълна изправност. Не съм се намирал извън пистите. Изчаквам резултатите и всички медицински констатации, за да си потърся правата в съда. Аз съм клиент и потребител на „Бороспорт“, с множество наранявания съм по главата, ще поискам обезщетение и компенсации от фирмата за тежкия инцидент. Имам и свидетели. Крайно време е „Бороспорт“ да стане отговорен стопанин на писти и съоръжения, а не само концесионер, който събира милиони на сезон, без да инвестира и да осигурява безопасност на туристи и скиори“ – сподели Мартин Кацаров. От полицията увериха, че ще разследват инцидента и ще установят причините за възникването му.

По думите на свидетелите на Мартин при инцидента на пистата не е имало други скиори и ски патрули на „Бороспорт“.

В общите условия на „Бороспорт“ изрично е упоменато в т.2.16.: „В цената на лифта картата, предоставяна от „Бороспрот“ АД на клиентите му, е включена застраховка „Злополука“, валидна само през зимния сезон и само за маркираните писти и връзките между тях в рамките на обявеното работно време“.

Скиорите, станали свидетели на инцидента, са реагирали изключително остро, виждайки лежащото момче и необезопасеното оръдие на пистата.

Туристите настояват пистите, на които има съоръжения за сняг, да бъдат проверени и обезопасени. Настоява се още писта „Мартинови бараки“ да бъде затворена, защото има риск за живота на скиорите. Близките на пострадалия настояват управителят на „Бороспорт“ да понесе отговорността си за инцидента.