И 10-годишно дете е загинало от полуделия шофьор в Мелбърн, Австралия

australia

Съборена детска количка на мястото, на което шофьор се вряза в пешеходци в Мелбърн

Десетгодишно дете е сред тримата загинали днес в австралийския град Мелбърн, където млад мъж умишлено се вряза с колата си в пешеходци на оживена улица.
Това предадоха ДПА и БТА по повод инцидента, външно припомнил за терористични актове в Ница, Берлин и Ерусалим. Но полицията по-късно категорично заяви, че той не е свързан с тероризъм.
Австралийският премиер Малкълм Търнбул нарече случилото се “ужасно, шокиращо криминално нападение”. Неслучайно употребената дума “криминално” също подчертава, че няма терористична следа.
Петнайсет души бяха ранени, петима са в тежко състояние, заяви началникът на полицията Греъм Ащън.
Убитите са мъж и жена, и двамата на трийсетина години, и дете на десет. Ащън посочи, че те са убити на различни места извън пешеходната улица и няма данни да са били свързани помежду си.
Детската болница в Мелбърн съобщи, че петима пациенти са докарани там след нападението. Един от тях, тримесечно бебе, е в критично състояние, а двегодишно дете е в тежко състояние.

26-годишният нападател карал хаотично по натоварена улица, преди да нахлуе с висока скорост в пешеходната зона “Бърк стрийт” и да удря умишлено пешеходците.
Полицията го спряла, като блъснала автомобил в колата му, която се оказала открадната, и го простреляла в ръката.
Видеозаписи в социалните мрежи показват как полицаи арестуват и отвеждат в линейка мъжа, който е само по червено бельо и бели обувки.
По-рано същия ден, в друга част на града, мъжът е участвал с нож в схватка, в която бил ранен един човек, вероятно брат му, съобщи полицията.
Миналата седмица заподозреният е бил задържан за разпит от полицията за домашно насилие.