Женска ревност била причината да бъде заловен терористът от клуб “Рейна” в Истанбул

djigit

Женска ревност причинила разкриването и залавянето на терориста Абдулгадир Машарипов, който уби 39 души и рани близо 70 в истанбулския клуб “Рейна” в новогодишната нощ. Това съобщава от Истанбул специално за БТА Нахиде Дениз. Законната съпруга на атентатора Ф. А., майка на двете му деца – момиче и момче, научила, че Абдулгадир Машарипов живее в тайна квартира с любовница – сенегалка, и издала тази информация на полицията.

Според информация във в. “Поста” това станало по следния начин: след атентата в “Реина” Машарипов отишъл в квартал Зейтинбурну, а оттам в квартирата си в квартал Башакшехир, където живеел с жена си и двете деца. На 6 януари ръководството на ДАЕШ (арабски акроним на “Ислямска държава”) от съображения за сигурност решило да раздели семейството и да ги настани в различни квартири. Когато отишъл в новата квартира, където трябвало да се укрие, Машарипов отвел със себе си момчето – на 4-4,5 години. Майката Ф.А. се възпротивила и не искала да пусне сина с бащата. Но Машарипов не я послушал и го отвел. Жената, заедно с дъщеря им – на около 1,5 години, била отведена в квартира в квартал Пендик на азиатския бряг на Истанбул. В квартирата в Пендик съпругата научила от джихадистите, че групировката възнаградила съпруга й за атентата в “Реина” с любовница – сенегалката Дина, с която сключил религиозен брак – т.н. “имам никяхъ”. Двамата заживели в квартирата в квартал Есенюрт, където бе заловен Машарипов.

За да залови Машарипов, турската полиция организира мащабна операция отначало в квартал Зейтинбурну на европейския бряг на Истанбул. В Зейтинбурну не успява да намери следи от него. След това полицията се насочва към Пендик, където провежда мащабна операция и в една от квартирите разкрива жената на атентатора Ф.А, която е задържана заедно с малката дъщеря и други джихадисти. Дни наред продължава разпитът на задържаните. Побеснялата от ревност съпруга, която и без друго била разгневена на мъжа си, защото отвел без нейно разрешение сина им, за да си отмъсти, издала при разпита, че той живее заедно с любовницата си в една квартира в квартал Есенюрт, но не знаела точния адрес. Водена от тази важна информация полицията насочила основно вниманието си към Есенюрт, като разследващите успели да установят адреса, на който се укривал Машарипов заедно с любовницата-награда и където дошъл три дни преди залавянето му. Освен Дина, още две жени от африкански произход са били заловени в квартирата и един иракчанин, за който се твърди, че наел жилището пред 6 месеца с месечен наем 750 турски лири. Валията на Истанбул Васип Шахин, когато съобщаваше подробности от операцията по залавянето, бе посочил, че именно информацията, дадена от съпругата на атентатора, се е оказала решаваща за неговото разкриване и залавяне.