Иван Каракашки, Силвия Велкова, Гергана Михайлова от Кюстендил и Станислав Павлов от Дупница спрягани за поста на губернатора Виктор Янев, президента Радев и Нинова на нож!

20-10-53-01-02-ГЕОРГИ-ПЕХЛИВАНСКИ-DSCN9979-copyЛют скандал се вихри на” Позитано” 20  между Корнелия Нинова и президента Румен Радев за новите областни управители. Двамата са са хванали гуша за гуша и по въпро кой да наследи Виктор Янев в Кюстендил, съобщиха от БСП. Сред спряганите за поста бил областният лидер на БСП Станислав Павлов от Дупница. ” Кой ще ни пита нас по този въпрос, кой се е сетил за мен, аз от вас чувам, няма такова нещо. По-важно е да спечелим изборите, а не аз да ставам областен. Не съм си чул нито името, нито да ме кани някой, нито да се застъпва за мен.” – каза Станислав Павлов. Съпартийникът му от Дупница, Георги Пехливански добави: ” На хората от “Позитано” ще дам съвет: Не сменяйте работещите областни управители, а само провинилите се, не знам дали Виктор Янев се е провинил.”

182-01-08 Станислав Павлов Ден след полагането на клетвата на новия президент Румен Радев в Кюстендил започнаха коментарите около името на новия областен управител.  По закон губернаторите на 28-те областни центрове, се назначават от Министерски съвет, т.е сега от служебното правителство. То обаче ще стане ясно следващата седмица, когато държавният глава обяви екипа му след консултации с политическите партии.

mitova-6-gergana-mihailova

Гергана Михайлова

 

mitova-6-ivankaraka6ki

Иван Каракашки

 

mitova-6-silvia-velkova

Силвия Велкова

 

„ За сега аз съм областен управител, не зная кой ще ме замести. Не съм чул имена“, коментира областният управител на Кюстендил Виктор Янев.145-03-01 Виктор-Янев

Нагласите в областния център са, че Виктор Янев ще бъде сменен, тъй като е назначение на ГЕРБ и така да се запази практиката служебните кабинети, да подменят кадрите на управляващото мнозинство.

Сред най-коментираните имена е това на настоящия общински председател на БСП  Иван Каракашки, който натрупа опит като заместник-областен управител по време на тройното правителство с премиер Сергей Станишев,  а по-късно и областен управител, в мандата на Пламен Орешарски.

Кюстендилци не изключват и варианта новият служебен кабинет да назначи временно изпълняващи длъжността областни управители. Вариант поста да оглави е Силвия Велкова от Реформаторския блок, която в момента е заместничка на Виктор Янев.

С шансове да седне за кратко на поста е и Гергана Михайлова – главен секретар на областната управа. Тя вече е била временно на мястото, след като Министерски съвет освободи областните управители след като ГЕРБ предсрочно сдадоха управлението след поредицата протести от монополите. Тогава бе и първият служебен кабинет. Гергана Михайлова пое щафетата от тогавашния областен управител Владислав Стойков.

Яростни искри прехвърчат между ръководството на БСП и Инициативния комитет, регистрирал в ЦИК кандидатурата на Румен Радев за президент вместо столетницата, научи ПИК. Причината между двата кръга да се появи разрив са постовете на областните управители в няколко града. Социалистите напирали да сложат свои губернатори веднага след назначаването на служебното правителство. Хората, които застанали официално зад Радев преди кампанията обаче, също точели зъби за тези постове лично и чрез свои лобита.

Това споделиха премедийте ядосани активисти на червената партия.

Областните управители не се избират пряко от гражданите, а се назначават от управляващата партия. Те имат сериозна роля при провеждането не само на местни, но и на национални избори, каквито предсрочно предстоят до края на март. БСП игра ва банк на президентския вот с кандидатурата на Радев и се готви за битка на живот и смърт на парламентарните избори, за да не изгуби формалната инерция на победилата кандидадура на днешния президент и да извоюва повече гласове от ГЕРБ на партийния вот през пролетта.

Допълнителен стимул за това ѝ дал и Бойко Борисов със заявлението си, че която партия вкара повече депутати, тя трябва да състави правителство и да управлява в малцинство. Премиерът в оставка черпи аргументите си за тази позиция от социологическите проучвания, които дават почти паритетни резултати на ГЕРБ и БСП на предсрочните парламентарни избори и прогнозират, че съставянето на кабинет ще бъде изключително трудно.

Затова БСП се е вторачила във всички постове, които може да овладее без избори, но да ѝ дадат от помощ при гласуването. Както и да дадат мотивация на хората си да се хвърлят самоотвержено в изборната битка, защото след нея ще получат и постове. И областните управите трябвало да са първата лястовица на овъзмездяването.

В момента на тази почва кипят люти скандали между представители на Изпълнителното бюро на БСП и Инициативния комитет, кандидатирал Радев, за шефския пост в областните управи в Ямбол, Кърджали, Благоевград, Кюстендил. Това би повлякло крак и на кадрови промени в областните управи, за които точат зъби около 300 души, обладани от реваншизъм в почти всички областни градове в страната.

Според запознати след спорната първа изява на Радев пред депутатите и въпреки положителните оценки за нея, които социалистите дадоха по принуда, в БСП са твърдо решени да овладеят колкото се може повече областни управи, докато върху главата на столетницата не са се стоварили още негативи покрай избирането и действията на служебното правителство, назначено от Радев, които ще рефлектират пряко върху социалистическата партия и представянето ѝ на предстоящите избори.