Опрян до стената, „Рилски спортист” схруска „Берое” със 101:85 и погледна към тройката в НБЛ

Петима от воините на Удо постигнаха двуцифрен актив, Еван Бруинсма над всички

 

14-15-01-kapitanat-yordan-bozov„Рилски спортист” бързо надигна глава, удари хита „Берое” със 101:85 у дома и се съвзе след неочакваната загуба от „Спартак” (Пл) в миналия кръг. Победата бе от голямо значение за самоковци, които по този начин съхраниха шансовете си за място в тройката преди плейофите. Три кръга преди края на редовния сезон представителите на рилския град заемат 4-а позиция в класирането с актив от 21 точки, с една по-малко от „Академик” (Пд) и „Берое”. Лидер е шампионът „Лукойл Академик” с 26.

Двубоят в „Арена Самоков” държеше под напрежение публиката почти цяло полувреме, след като нито един от двата отбора не можа да вземе сериозна преднина. Гостите все пак след серия от 14:0 поведоха с 11 точки в резултата, преди „Рилецо” да се съвземе и да намали изоставането си до 5 пункта на почивката – 44:49.

Разговор на висок тон с треньора Людмил Хаджисотиров явно мобилизира домакините, които с шеметно начало в третия период показаха зъби и оставиха далеч зад себе си съперника. В тези минути с действията си на паркета се понравиха американецът Еван Бруинсма и Златин Георгиев-Голди, които вкараха серия от важни кошове.

За разлика от предишните два мача, сега „бомбардирът” Ди Джей Шелтън бе по-обран, като за това спомогна и здравият защитен капан, в който бе хванат от „зелените”. Все пак Шелтън не изневери на себе си и постигна двуцифрено изражение от точки на сметката си (13), а към това добави и 7 борби.

Най-резултатни бяха Бруинсма с 21 т. и Голди с 18, а своя принос имаше и капитанът Йордан Бозов, изпъкнал с 18 пункта, включително 10/10 при изстрелите от фаул-линията. Плеймейкърът Келвин Паркър пък добави 10 т.

„Искам да отлича отборната игра на момчетата. Това ни беше и целта – да играем като едно цяло, да си помагаме и отборният дух да е над всичко. Смятам, че го направихме по най-добрия начин. В защита играхме доста по-добре, въпреки че получихме 85 точки. Смятам, че „Берое” е тимът, който играе най-добре в момента, заедно с „Лукойл Академик”, и е трудно да се лимитира. Ние обаче успяхме да се противопоставим на тяхната лична защита и всички, които се включиха в мача, помогнаха много за успеха”, доволен бе след победата над заралии наставникът на „Рилски спортист” Людмил Хаджисотиров-Удо.

 

На снимката: Капитанът на самоковци Йордан Бозов поднася топката в коша пред смаяните погледи на играчите в зелено