Близо 1 млн. лв. европейски пари наливат за модернизиране на градската река в Кюстендил, строят индианско селище

 

14-06-01-nov-most
Един от пешеходните моста на река Банщица
14-06-01-6
Петър Паунов

996 289 лева европейски пари ще спечели фирма за обновяването на поречието на градската река Банщица в Кюстендил. За сумата без ДДС е обявена и обществена поръчка, подписана от градоначалника Петър Паунов. Като част от благоустрояване на крайречното пространство е рехабилитация на зелените площи. Предвижда се и реконструкция на няколко пешеходни моста на реката, както и изграждане на детска площадка, тип “индианско селище”, изграждане на площадка с фитнес уреди на открито, подобряване и подновяване на алеята. Фирмата да се ангажира и с поставяне на нови беседки, пейки, видеонаблюдение и парково осветление. Ще бъдат монтирани 30 камери. От общината са категорични, че преди изработването на работния проект от фирмата трябва да се представят 3 варианта – концепции, за изпълнение на поръчката. Работен проект ще се изпълни по избрания от община Кюстендил вариант.

В района на реката ще се засадят иглолистни и широколистни видове, ако е необходимо, ще се подменят частично и парапетите край реката.

Освен това фирмата трябва да има изпълнено строителство, идентично или сходно с предмета на поръчката за период от пет години и изпълнени услуги за проектиране за период от три години. Крайният срок за подаване на офертите е 20 февруари. Ще се избере дружеството, предложило най-достъпна цена за строителството. Има и срок за обжалване пред Комисията за защита на конкуренцият