40-годишен благоевградчанин издъхна след седмица престой в психото

линейка
40-годишният благоевградчанин Стефан Гошев издъхна в психодиспасера в благоевградското село Хърсово завчера вечерта. Това се случи само няколко дни, след като е бил настанен там, съобщава “Блиц”.

Гошев е настанен в диспансера отново със съдействието на социалните в Благоевград, оглавявани от Ал. Балев. Мотивът за настаняването му там, че “лицето живее във влошената семейна среда”, от която трябва да бъде изведен.
Гошев е бил с тежко заболяване “псориазис в разгар”, но според негови близки не е имал психично заболяване, за да бъде приютен в психодиспансера. А дори да е имал психично отклонение, не е ли редно първо да се лекува псориазисът?!. Социалните обаче се ангажирали да му намерят топло място, където да преживее в големите студове и шефът на диспансера д-р Янакиев го е приел.
Персоналът там полагал грижи за новия обитател няколко дни, но явно болестта му се оказала в напреднал стадий и той издъхнал.
Псориазисът е изключително коварно заболяване и уврежда не само кожата, но и вътрешните органи много тежко. Отново изниква въпросът, защо лице, което е тежко болно, не е било настанено в здравно заведение, където да му се окаже помощ за псориазиса?!
Проверка установи, че в МБАЛ Благоевград такъв пациент с тежък псориазис не е постъпвал за лечение. В случая вероятно поради запълнен капацитет на останалите социални домове Гошев е настанен в психодиспансера. Само преди дни оставени без надзор от социалните служби в Благоевград, издъхнаха майка и дъщеря Николина и Илияна.
Случаят им потресе държавата. Майката умряла от инфаркт в големите студове, а дъщеря й инвалид до трупа на майка си, в опит да търси помощ. Потресаващото бе, че Илияна е изведена от центъра в Струмско, социалният шеф е знаел за това, но повече от 2 месеца никой не ги е потърсил, за да види как живеят двете жени, обгрижвани от социалните служби.
Никой не ги откри 2 седмици след смъртта им. За смъртта на двете жени социалният шеф Балев заяви, че социалните са си свършили работата и няма виновни.
Миналата седмица издъхна и Иван от Рила, той пък умря в местен социален дом, според лекарите в реанимация на МБАЛ Благоевград от измръзване. Оправданието бе, че в дома 59- годишният Иван е настанен болен, измръзнал в къщата, където го гледали преди това. Направил пгевмония, получил инфаркт и т. н. Оправдания има, виновни няма- за пореден път!

Подробности в печатното издание.