Пет формации влизат в парламента, ако изборите бяха днес: ГЕРБ води на БСП с 3%

 

Новият проект на Веселин Марешки е сигурен участник в следващото Народно събрание с близо 6% подкрепа

16-12-01-1485249275-image-6013579-128

Пет формации със сигурност ще попаднат в следващото Народно събрание. Това са ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и “Воля”, които ще преминат бариерата от 4% и ще влязат в парламента.
Разликата между първите две партии е малка, но ГЕРБ запазва първа позиция. Това сочат данни от национално представително проучване на изследователски център “Тренд”, финансирано със собствени средства.
ГЕРБ удържа първото място (32,2%) пред БСП с почти 3% преднина от гласуващите.
Обединените патриоти запазват инерцията си от вота за държавен глава и разполагат с 10,4%. След тях се нарежда ДПС със 7,8 на сто подкрепа.
Новият проект на Веселин Марешки е сигурен участник в следващото Народно събрание с близо 6% подкрепа.
На електорален въпрос с предварително зададени опции сред всички партии и коалиции “Воля” показва дори по-висок резултат.
Малко под чертата остава Реформаторският блок с 3,7% от заявилите, че ще гласуват. Моментната картина сочи, че ДСБ (1,2%), АБВ (1%) и “Да, България” (0,7%) няма да имат представителство в парламента.
Опцията “не подкрепям никого” събира малко под 4%.
На въпроса “Вие лично бихте ли гласували за нова политическа партия на предстоящите предсрочни парламентарни избори”, близо една пета декларират, че биха го направили, докато 65% са на обратното мнение.
Новият президент Румен Радев се оказа най-харесваният политик в момента. Той печели доверието на 45% от участвалите в допитването.
Лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов запазва добри нива, като 30% от всички декларират положително отношение към него.
По-надолу застават Корнелия Нинова и Красимир Каракачанов с по 26%, Росен Плевнелиев (24%) и Веселин Марешки с 21% подкрепа.
За българите основните проблеми са създаването на работни места – 37%, следвано от корупцията – 35 на сто, и икономическото развитие – 30%.
Страхът от бежанци продължава да стои на дневен ред, тъй като недопускането им също събира сериозен процент. За 25% от анкетираните това е най-големият проблем в страната.
За бърза реформа в здравеопазването се обявяват 18 на сто, за спешна съдебна – 17 на сто, толкова смятат, че най-важното сега е да се запази финансовата стабилност в страната.
Като цяло българите гледат с оптимизъм на 2017 г. 63% от запитаните са на мнение, че това ще е една добра година, докато малко под една четвърт са на обратното мнение. Традиционно на такъв тип въпроси по-младите са по-оптимистично настроени, за разлика от тези над 60 години, при които оптимизмът е на по-ниски нива.