Апелативният съд върна Иван Тотев на кметския пост

 

16-12-05-ab1ba6d013f3afe36a8f8721a203f4ecПловдивският апелативен съд върна кмета на града Иван Тотев на поста. Според съда няма реални доказателства, че той може да повлияе на свидетелите по делото срещу него.

Така се отменя определението на Окръжен съд-Пловдив от 16 януари, с което Тотев бе отстранен от длъжността. Апелативният съд остави без уважение искането на Софийска градска прокуратура да потвърди определението на предходната инстанция.

“По делото няма никакви доказателства, че Тотев е възпрепятствал разследването, а процесуалното му поведение до момента е добросъвестно”, обяви съдия Васил Гатов.

Обвиненият е предоставил на разследващите всички документи. До момента са разпитани почти всички свидетели по делото, по-голяма част от които служители на общината, като те са обяснили, че върху тях не е оказван натиск или влияние от страна на кмета.

В съдебната зала имаше активисти на ГЕРБ, които посрещнаха решението на съдията с ръкопляскания, съобщава пловдивският вестник “Марица”.

“Доволен съм от това решение на съда, ще съдействам на прокуратурата до пълно разясняване на истината и ще докажа моята невинност”, каза Тотев след произнасянето на съда.
По време на заседанието той каза само: “Съвестта ми е абсолютно чиста”.

В заседанието във вторник участваха трима прокурори – двама от Софийската апелативна прокуратура и един от Пловдив.
Двамата адвокати на Тотев отбелязаха, че срокът за разследването на кмета е изтекъл на 3 януари тази година, а по делото няма никакъв документ, който да доказва, че срокът е продължен. Според адвокатите всички действия на прокуратурата след този срок са незаконни.