Китай заплашил Тръмп с ракети, наричани убийците на САЩ, причината били провокативните му изявления

 

17-13-02-rareti-chinaКитай разполага модерни междуконтинентални балистични ракети DF-41 в граничещата с Русия североизточна провинция Хайлундзян, съобщи ТАСС. Те са способни да носят до 10 ядрени бойни глави. Снимки на ракетните комплекси бяха публикувани в китайския интернет, като според руските военни това вероятно е втора стратегическа ракетна бригада DF-41 на китайската армия. Някои китайски медии свързват снимките на балистичните ракети с встъпването в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп. Според тях това може да е реакцията на Пекин на провокационните и особено негативни изявления на Тръмп спрямо Китай. Новите ракетни комплекси, чието пълно име е “Източен вятър-41”, имат обхват от 12 до 14 хиляди километра. Те могат да достигнат крайбрежието на САЩ за половин час. Неофициално ракетата е наричана “Убиецът на САЩ”. Пекин вече предупреди САЩ да “говорят и действат внимателно”, за да избегнат “нарушаването на мира и стабилността в региона на Южнокитайско море”.

Предупреждението беше отправено в отговор на думите на прессекретаря на Белия дом Шон Спайсър, който в първия брифинг след встъпването в длъжност на Тръмп каза, че САЩ ще защитят своите интереси в богатия на природни ресурси район. Две седмици по-рано номинираният от Тръмп за държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви пред Конгреса, че Пекин няма право над Южнокитайско море и при необходимост международният статут на района ще бъде защитен. Тогава китайските медии писаха, че всеки опит да се попречи на Китай да пази своите интереси в региона води до риск от “мащабна война”.

Китай обаче отрече информацията.

„В последно време китайските въоръжени сили не са разполагали в Североизточен Китай междуконтинентални балистични ракети Ди Еф 41 (“Дунфън-41”). Това заяви на брифинг вчера говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин, цитирана от ТАСС. Тя отбеляза, че “това са само догадки на интернет потребители, които не отговарят на реалността”.

 

Снимка

Китайските ракети са способни да достигнат САЩ за половин час.