Тръмп обеща да построи стената с Мексико и да спре временно достъпа на бежанци от Близкия изток и Северна Африка

 

Американският президент ще нареди разследване за измами по време на изборите в САЩ през ноември

17-13-01-trump

Президентът на САЩ Доналд Тръмп вероятно ще подпише изпълнителни укази за строеж на стена по границата с Мексико, предадоха ДПА и „Ройтерс”, като се позоваха на американски медии. Във вторник Тръмп написа в туитър: “Голям ден предстои за националната сигурност утре. Наред с много други неща ние ще построим стената!” Така Тръмп ще изпълни едно от основните си предизборни обещания, посочва ДПА. Според “Вашингтон пост” президентът ще подпише указите на среща със служители от Министерството на вътрешната сигурност.

Очаква се президентът на САЩ Доналд Тръмп да подпише и заповед, с която ще забрани временно достъпа на повечето бежанци, както и отменянето на визите за гражданите от Сирия и още шест страни от Близкия изток и Северна Африка, предаде Reuters. Тръмп се очаква да забрани за няколко месеца влизането на бежанци в САЩ, освен за представителите на религиозните малцинства, бягащи от насилие. Ще бъдат блокирани визите на хората от Сирия, Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан и Йемен. Тръмп обмисля мерки за засилване на граничната сигурност и ще обърне внимание и на бежанския проблем. По време на предизборната си кампания Тръмп предложи временна забрана за достъпа на мюсюлмани в САЩ, което според него ще защити народа на страната от джихадисти.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще нареди разследване за измами по време на изборите в САЩ през ноември, предаде „Асошиейтед прес”. Той писа в туитър вчера, че разследването ще засегне регистрираните избиратели в повече от един щат, “тези, които са нелегални и дори тези, които са регистрирани в списъците, но са мъртви (и много от тях отдавна)”.

“Според проучвания и доказателства, предоставени на вниманието на президента, 14 процента от гласувалите на изборите не са американски граждани”, съобщи говорителят на Белия дом Шон Спайсър.

Тръмп добави, че “в зависимост от резултатите от разследването ние ще затегнем процедурите за гласуване”.

Във вторник той заяви пред конгресни лидери, че може би до пет милиона души са гласували нелегално на изборите през ноември, но Белият дом не подкрепи с никакво доказателство неговото твърдение, предаде „Франс прес”.

Малко след това говорителят на Белия дом Шон Спайсър потвърди мнението на президента на редовния всекидневен брифинг. Той уточни, че “според проучвания и доказателства, предоставени на вниманието на Тръмп, 14 процента от гласувалите на изборите не са американски граждани”.

В изборите на 8 ноември м.г. кандидатът на републиканците изгуби народния вот, в който съперницата му Хилари Клинтън получи 2,9 милиона гласа повече от него, но той спечели изборите благодарение на разпределението на представителите на щатите в изборната колегия. Тръмп получи подкрепата на 304-ма членове на изборната колегия, а Клинтън – на 227.

 

Снимка: Доналд Тръмп