Петър Москов отчете: Променихме системата. Държавните болници не трябва да бъдат търговски дружества. Керваните към Турция намаляха

petyr-moskov

Петър Москов отчете като несвършена работа остойностяването на медицинските дейности

Екипът, работил в Министерството на здравеопазването, си постави за цел връщане на държавността и налагане на ясни правила и контролни механизми.

Това заяви пред журналисти министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов, който направи отчет за двугодишната дейност на ведомството, цитиран от  БТА. По думите му екипът на министерството е променил системата от бизнес ориентиран модел към модел, ориентиран към пациента. Москов изброи дейностите в различните сфери – електронно здравеопазване, болнична и извънболнична помощ, спешна помощ, лекарствена политика, развитие на човешките ресурси.

Той коментира, че ако следващият здравен министър отмени все още спорния електронен търг на лекарства, причини за това биха били само връзки с производители или дистрибутори.

Евентуалната отмяна на процедурата, Петър Москов окачестви като “крещящо лобистко решение”. Той увери, че ако Комисията за защита на конкуренцията отмени процедурата, това няма да доведе до липса на лекарства.

Министърът в оставка припомни за направените нормативни промени, според които фирмите са задължени да дават на НЗОК отстъпки от цените на лекарствата. Той посочи, че през 2014 г. НЗОК е получавала 2.5 млн. лв. от отстъпки, а през 2017 г. се очаква сумата да бъде над 130 млн. лв. От тази година НЗОК ще плаща напълно и медикамент за лечение на есенциална хипертония, допълни той.

“Особено горди сме от сключеното споразумение с Румъния за общо договаряне на отстъпки за скъпоструващи лекарства”, каза още Москов.

В сферата на лекарствената политика предстои създаване на Национална аптечна карта, при необходимост – ограничаване на износа на лекарства, евентуално връщане на лекарства, които са били изключени от Позитивния лекарствен списък, допълни той.

В областта на спешната помощ, както и в други направления, здравният министър в оставка посочи като постижение повишаването на възнагражденията, увеличаване на броя на постъпващите лекари в центровете за спешна помощ, обучението на парамедици, ремонтиране на сградния фонд за центрове за спешна помощ, оборудването им и др.

В болничната и извънболничната помощ Петър Москов отчете, че са увеличени средствата и извършваните дейности. Увеличени са и средствата за капиталови разходи за държавните болници. Той каза още, че са наследили нарастващи разходи за болнична помощ, неефективно изразходване на средствата и др.

Причините за натрупването на задълженията на болниците са били незаинтересованост на собственика, наличие на частни структури в държавни болници, партийни назначения, лоши процедури по обществени поръчки и др., посочи още Москов.

По думите му задълженията на държавните болници към момента са 411 млн. лв., като 150 млн. лв. са в просрочие. Според него държавата трябва да влезе в ролята си и да реши въпроса със задълженията на държавните болници.

Москов допълни, че държавните болници не трябва да бъдат търговски дружества.

Разходите по поддръжка на инфраструктурата трябва да бъдат осигурявани от собственика на лечебното заведение, а средствата от НЗОК да бъдат само за лечение на болните, настоява Москов.

“Намаляха керваните към Турция”, каза Москов по повод случаите на българите с онкологично заболяване, които са потърсили лечение в съседната държава поради липса на такава възможност в България. По думите му някои български болници вече разполагат с пълен набор от необходимата апаратура за лечение на онкологични заболявания.

Петър Москов отчете като несвършена работа остойностяването на медицинските дейности, но увери, че тази методика е в крайна фаза. “Няма държава, в която възнаграждението на лекар да е процент от цената на лечението на пациент”, подчерта министърът в оставка.