Сливат ОУ “Христо Максимов” и  ПГ “Константин Фотинов” в Самоков?, учители готвят протест  

Предложението щяло да мине първо през Общинския съвет, според слуховете ОУ “Неофит Рилски” и НУ “Петър Берон” стават едно

Браво на директорката на СУ “Отец Паисий” Лили Минкова, която си извоюва право да открие първи клас, коментират в учителското съсловие

 

18-07-01-%d0%bb%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0
Лили Минкова

Училища в Самоков ще бъдат сливани – такива слухове обикалят от няколко дни средите на учителите и директорите. Предложението за сливането идвало от общинската администрация.

Предложението щяло да мине по надлежния ред – първо ще се даде в Общинския съвет, след това в Регионалния инспекторат, накрая трябва да го парафира новият министър.

„Дори да мине през Общинския съвет, не е известно какво ще решат в Регионалния инспекторат, а и самият министър” – коментират учители в Самоков.

Нови законови промени не позволявали да съществува както досега ОУ “Неофит Рилски”. Имало дума да го слеят с НУ “Петър Берон”. Една от причините за сливането е, че в “Неофит Рилски” няма първи клас.

Както писа в. ”Вяра”, от септември месец миналата година НУ “Петър Берон” има нова директорка. Точно на първия учебен ден обаче на гости в школото пристигнаха “Господари на ефира”, за да попитат докъде е стигнало разследването срещу нея за финансова злоупотреба.

Според друг слух сливане се готвело и за ОУ “Христо Максимов”. Най-смелите твърдения са за сливане с ПГ “Константин Фотинов”.

“Браво на директорката Лили Минкова на СУ “Отец Паисий” -Самоков, която си извоюва право да открие първи клас миналата година. А срещна много трудности, включително от страна на община Самоков” – коментира учителското съсловие в Самоков. Учителите възнамеряват да протестират, ако това решение влезе в сила. Те възнамеряват да внесат жалба срещу преобразуването и сливането на две училища, но след като получат уверения.

Все още няма потвърдена информация за сливането на школата. Какви ще бъдат промените в образователната система в Самоков, ще стане ясно през месец февруари.