„Юлен” получи на тепсия пистите в Банско, зелените зоват  президента Радев да спре концесиите за вечни времена

%d1%83%d0%b5%d0%b1-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%b8-600x314

Партия  “Зелените” призова с отворено писмо президента Румен Радев да удари през ръцете олигарсите, посягащи към даровете, поднесени им от депутатите в последните минути на 43-тото НС.

Според зелените, ако законът за концесиите, гласуван на изпроводяк от Народното събрание, остане, това ще бъде поредното разграбване на богатствата на страната.

Така се оказва например, че по силата на този закон “Юлен” АД, стопанисващ пистите в Банско, влиза във владение на Национален парк „Пирин” за вечни времена. Сделката обаче е крайно неизгодна за държавата, защото предвижда минимална възвръщаемост и никакъв контрол. Не само това, но и при евентуален случай на разтрогване на договора, за да не се вкара в разходи концесионерът, държавата даже ще трябва да изплати всички инвестиции заедно с цялата планирана възвръщаемост.

“В последните часове на своя живот 43-тото народно събрание побърза да направи подарък към олигархията под формата на новия Закон за концесиите, който представлява безпринципна смесица на текстове от Закона за концесиите, Закона за публично-частните партньорства и Директива 2014/23/ЕС. Редица текстове от този закон грубо накърняват обществения интерес”, се казва в писмото.

Еколозите са притеснени от възможността максималният срок на концесиите да се увеличава безкрайно. Така според тях се въвеждат “вечни концесии” за близките до властта олигарси. Пределно ясно е, че законът е поръчан от силните на деня с цел да бъдат “бетонирани” придобитите от концесионерите права за вечни времена, като се използва европейското законодателство като претекст, гласи позицията на “Зелените”.

От “Зелените” настояват следващото Народно събрание да преразгледа проблемните текстове в Закона след широко обществено обсъждане, каквото до този момент не е било инициирано.

“Зелените ще настояваме за вето с всички достъпни и позволени от закона средства. Призоваваме да подкрепят призива ни всички граждани и организации, които желаят устойчиво, богато и зелено бъдеще за страната ни”, се казва в позиция на ПП “Зелените”.

Уточнение: Позицията не е на “Партията на зелените “, която е твърдо против позицията на “Зелените”.