Учени създадоха хибрид между човек и прасе

svinchovek

Създаден е ембрион, комбиниращ два вида – човек и прасе

Учени създадоха хибрид между човек и прасе при изследване, което увеличава шансовете за отглеждане човешки органи в тялото на животни за трансплантации.

Въпросните клетки изграждат само малка част от всеки ембрион, а това означава, че производството на човешки органи чрез този метод все още е далеч в бъдещето, посочва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Свинете могат да бъдат от полза, защото са с достатъчно големи размери, за да бъдат създадени органи, които са големи колкото човешките. В рамките на новото изследване ембрионите пораснали само за няколко седмици.

Учените проучват възможността човешки панкреаси, сърца и черни дробове да бъдат отгледани в свине.

“Всяко отглеждане на човешки органи в свине е далеч в бъдещето – отбеляза един от авторите на изследването Хуан Карлос Исписуа Белмонте от института “Солк” в Ла Хоя, Калифорния. – Получените резултати са съвсем ранна стъпка към поставената цел.”

Животните, които притежават клетки от различни видове, са наричани химери. Подобно смесване вече е извършвано с мишки и плъхове. При по-едрите животни, като например свинете, ще трябва да се създадат органи, които са големи колкото човешките.

Това ще помогне да се компенсира недостигът на човешки органи за трансплантация. Екипът от института “Солк” работи над създаването на подобни на човешките панкреаси, сърца и черни дробове в свине.

У животните тези органи трябва да израснат на мястото на техните собствени. Животните трябва да бъдат евтаназирани, преди органите да бъдат отнети.

Резултатите от изследването са публикувани в Cell.