Министрите на Борисов предадоха властта

ministri

Д-р Илко Семерджиев прие поста от министър Петър Москов

gerdjikov

Огнян Герджиков пое властта от Бойко Борисов

Министрите от кабинета “Борисов” 2 предадоха управлението на ведомствата си на министрите от служебния кабинет с премиер Огнян Герджиков.

Папка с работни материали остави Румяна Бъчварова на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов. Така тя предаде поста на кратка церемония в МВР.

Работата не е малка, обясни Бъчварова. Пламен Узунов й подари букет с цветя.

Без да отговарят на журналистически въпроси бившият и настоящият министри се оттеглиха на разговори.

Най важният въпрос са хората в отбраната. Каквито и съвременни въоръжения и техники да притежаваме или да се опитваме да придобием, без хората в крайна сметка резултатът няма да е добър, каза служебният министър на отбраната Стефан Янев, който прие поста от предшественика си Николай Ненчев на церемония във военното ведомство.

Стефан Янев е и служебен вицепремиер по вътрешен ред и сигурност.

Служебният социален министър Гълъб Донев обяви като приоритет договарянето на механизъм за определяне на минималната работна заплата.

“Надявам се с национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите да договорим механизъм за определяне на минималната работна заплата”, каза служебният министър по време на приемането на поста от Зорница Русинова в МТСП. Той обяви за основен приоритет в политиката на МТСП конструктивният диалог със социалните партньори.

Всичко добро, направено в Министерството на здравеопазването, ще бъде запазено и надградено. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев, след като повече от половин час разговаря насаме с досегашния министър Петър Москов.

Осигуряването на пари за изборите и за българското председателство на ЕС ще са приоритетите на служебния министър на финансите Кирил Ананиев. Той прие министерството, в което досега беше зам.-министър от Владислав Горанов и обяви, че влиза в подредена къща.

Служебният министър на икономиката Теодор Седларски заяви по време на приемането в МИ на поста от министъра в оставка Божидар Лукарски, че ще бъде направен одит на провежданите стопански политики. Служебният министър каза още, че ще се повиши изследователският капацитет в министерството за анализи и прогнози, като идеята е да се увеличи заетостта и добавената стойност чрез модерни производства.

Основната цел пред мен е запазване на енергийната стабилност на държавата,  каза служебният министър на енергетиката Николай Павлов при поемане на поста от досегашния министър Теменужка Петкова. Спокойна съм за енергетиката в следващите няколко месеца, каза Петкова и изрази задоволство, че за поста е избран човек от екипа на Министерството на енергетиката.

Павлов досега бе изпълнителен директор на “Булгаргаз”.

Подготвянето на изборите и проблемите с БДЖ са сред приоритетите на служебния министър на транспорта. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски предаде управлението на министерството на служебния министър Христо Алексиев.

Служебният министър на земеделието и храните проф. Христо Бозуков обеща, че няма да има лов на вещици в министерството и благодари за съветите на досегашния министър Десислава Танева. Тя декларира, че не е изпълнила нито една политическа поръчка и се гордее с това.

Приоритети в работата на служебния министър на околната среда и водите Ирина Костова ще са ОП “Околна среда” и, съвместно с МРРБ, реформата във ВиК отрасъла. Това каза министър Костова по време на церемонията по предаване на управлението в Министерството на околната среда и водите. Ивелина Василева предаде на служебния министър ключа на министерството и издадения наскоро Алманах на министерството.

Ще насоча вниманието си по-скоро не към броя туристи, а към качеството на туристическата услуга, която предлага България. Това каза служебният министър на туризма Стела Балтова, след като Николина Ангелкова официално й предаде ресорния пост в Министерството на туризма.

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева също предаде поста на наследника си Мария Павлова. Захариева посочи, че се надява да има приемственост в съдебната реформа, не само защото в доклада на Европейската комисия така е записано, а защото българските граждани го желаят.

В Министерския съвет Меглена Кунева предаде на Деница Златева поста служебен вицепремиер по подготовка на българското председателство на Съвета на ЕС. Деница Златева благодари на вицепремиера Кунева за досегашната работа, хъса и амбицията председателството да бъде изведено като национален приоритет. На въпрос дали служебното правителство ще излъчи еврокомисар, Златева отговори, че този въпрос е към премиера на страната.

Меглена Кунева предаде още едно министерство – това на образованието и науката. Служебният министър Николай Денков определи Министерството на образованието като едно от най-важните и най-видимите.

Служебният министър на външните работи Ради Найденов определи като важни последователността и приемствеността. На церемонията в МВнР досегашният министър на външните работи Даниел Митов коментира, че смяната на хората няма значение, важното е посоката да остава вярна. Той добави, че в лицето на Ради Найденов имаме министър, който ще пази геостратегическата посока на България и ще я представлява по най-добрия начин.

Добронамереност и справедливост обеща служебният министър на културата Рашко Младенов – към екипа на министерството, и към колегите си от различните изкуства, днес на церемонията, на която досегашният министър Вежди Рашидов му “предаде поста”. Рашко Младенов призна, че като професионалист се чувства по-компетентен в театъра, киното и музиката, а за културното наследство разчита на съдействието на специалистите.