Прошката е мисловният духовен и емоционален акт на освобождаване от чувства като гняв, раздразнение и негодувание, насочени към друг човек, заради сторени от него нежелани действия или нанесени обиди

neli-bg

Прошката не е просто еднократен и символичен акт, при който „се приемат или поднасят извинения” от или на някого, а всеобщ и вседействен акт, който се разпростира върху всичко окръжаващо. Това е акт на вътрешно пречистване и смирение, което се отнася не само конкретно към едно или друго конкретно явление, а спрямо всичко заобикалящо, познато или непознато. Актът на опрощението не изисква непременно покаяние или осъзнаване от страна на този, спрямо когото е отнесен. По време на разпъването, Иисус Христос се моли за своите мъчители: „Отче! Прости им, защото те не знаят какво правят” (Лук. 23-34).

Прошката е мисловният духовен и емоционален акт на освобождаване от чувства като гняв, раздразнение и негодувание, насочени към друг човек, заради сторени от него нежелани действия или нанесени обиди. Прошката не означава потискане на гнева и раздразнението, а напълното освобождаване от тях чрез осъзнаване на причините, довели до появата на тези чувства, и оттам — намирането на по-рационален начин за преодоляване на дразнителя. Прощаването има значение най-вече за прощаващия, тъй като той се освобождава от негативните си емоции и добива отново възможност за обективна преценка на фактите, свързани с другия човек, въпросната нанесена обида или нежелано поведение, т.е когато простите вие сте свободен.

Всеки ден намерете няколко минути да простите по време на вашата медитация или по време на разходката в природата. Мислено се свържете с тези хора, които са ви обидили, наранили, излъгали или изоставили, и им простете. Ако искате можете да сложите и кратка молитва за прошка с ваши думички, идващи от сърцето.
…. кажете първо името на човека…
Аз ти прощавам.
Прости ми и ти.
Аз те освобождавам
Свободна съм и аз.
Изпращам ти любов.
Бъди щастлив.
Благословено да е сърцето ти!

Хавайското Опонопоно също е много ефикасно при прошка:
Извинявай
Прости ми
Обичам те
Благодаря ти.
Ключът, за да работи е че веднъж като кажеш тези магически думички и освободиш ситуацията/човека, то ти повече никога не го споменаваш, не се връщаш назад в болезненото минало, защото вече си го излекувал.

Нели Конуей