Григор Димитров вече е №13 в световната ранглиста

grigor-dimitrov

Великолепното представяне на Григор Димитров на Аустрелиън Оупън му донесе изкачване от две места в световната ранглиста. От днес българинът е под №13 с актив от 2765 точки. Гришо можеше да бъде и 12-и, но триумфът на Роджър Федерер в Мелбърн изкачи Маестрото до 10-а позиция и съответно прати Григор 13-и.

Димитров започна годината на 17-а позиция, но вече се придвижи с четири след титлата в Бризбейн и полуфинала на Откритото първенство на Австралия.

Добрата новина за него е, че съвсем скоро е възможно да се завърне в топ 10. До тази позиция го делят по-малко от 500 точки, а Гришо има малко точки за защитаване в първата половина на годината, така че при добро представяне в следващите турнири бързо ще увеличи актива си.

Втората ракета на България Александър Лазов се изкачва с цели 52 места до №373. Димитър Кузманов пада с 12 места до №446, Александър Лазаров остава №600.

В класацията, отчитаща спечелените точки само през 2017, Григор Димитров е на трето място като отстъпва единствено на финалистите в Мелбърн Роджър Федерер и Рафаел Надал. В същата класация Александър Лазов е на 96-о място, благодарение на отличното си представяне на Фючърс турнирите в Анталия от началото на годината.

Аустрелиън Оупън предизвика няколко промени в топ 10. Стан Вавринка изпревари Милош Раонич за третото място. Рафаел Надал пък се изкачи с три позиции до 6-о място. Това стана за сметка на Гаел Монфис, който на свой ред се смъкна до №9. Както вече казахме, Роджър Федерер е новото старо лице в топ 10, а оттам изпадна Томаш Бердих, който е 12-и, само на 25 точки пред Григор Димитров.