Семерджиев проверява поръчка за ваксини, пусната от Москов в последния ден на стария кабинет

 

20-12-03-semerdjievСлужебният здравен министър Илко Семерджиев проверява обществената поръчка за ваксините, сключена в последния момент от предшественика му Петър Москов.

По-рано излезе информация, че бившият здравен министър Петър Москов е подписал обществена поръчка за ваксини през декември, а в последните дни преди встъпването на служебния кабинет неговият заместник е извършил процедурно подписване.

“В петък следобед поех от Петър Москов задачите, които предстоят пред Министерство на здравеопазването и служебния ни кабинет. Още в събота екипът беше свикан и установихме действително, че тази поръчка е обявена в последния ден преди служебният кабинет да встъпи в длъжност”, обясни на брифинг в Министерски съвет Илко Семерджиев. Той е разпоредил да се проучи много внимателно тръжното досие и търси  механизъм да се осигурят ваксини за три години.

“Очевидно ваксините, които предстои да бъдат доставени по този търг, ще бъдат доставени, но ще бъдат за текущата 2017 г. Ние търсим допълнителен механизъм така, че да съумеем да направим поръчки и за следващите две години, за да имаме тригодишна перспектива така, че да нямаме недостиг следващата година, защото един и същи казус се повтаря вече няколко години”, коментира служебният министър на здравеопазването. Той поясни, че за някои от ваксините сроковете за поръчка варират между 24 и 36 месеца.

“Това е причината да търсим механизъм да ангажираме количества и за бъдещи периоди от време, а не само за текущата година”, каза още Семерджиев. Той обеща пълен анализ на здравната система до петък.

“През следващите няколко месеца, докато съм служебен министър, ще демонстрираме, че изпълнителната власт се подчинява на закона. Ние, като екип в МС, се придържаме към това да възстановяваме справедливостта там, където е нарушена“, подчерта служебният здравен министър.

Междувременно в телевизионно интервю Петър Москов отрече да е правена обществена поръчка за ваксини часове преди края на мандата на кабинета “Борисов 2”. Той е категоричен, че поръчката е за 38 млн. лв. и е пусната миналата година. Тази година нямало нови поръчки.

На Москов са повдигнати обвинения заради турските ваксините. Той е категоричен, че интересът на гражданите по отношение на ваксините не е ощетен. Задължението му било да гарантира ваксините.

 

снимка

Огнян Герджиков даде 2 седмици за ревизия, Илко Семерджиев вече я започна