Самоковци в стрес от честитките с надути данъци, питат кмета Георгиев: Защо се трошат милиони левове за атракциони, а тротоарите се ронят като пясък?

223-07-01-vladimir-georgiev

Партидите с дължимите данъци и такси за 2017 г. в община Самоков са готови. Всяко данъчно задължено лице вече може да заплати данъка за моторно превозно средство, за недвижимо имущество и таксата за битови отпадъци. През февруари ще бъдат разпечатани и изпратени и данъчните съобщения, които и тази година ще бъдат придружени с брошура, която представлява своеобразен отчет за направените през изминалата година харчове от община Самоков. В данъчните съобщения и онлайн справки се съдържа информация не само за задълженията за текущата година, но и за стари. Новото е драстичното завишение на данъка върху недвижимите имоти, който скочи от 1,4 на 2 промила. Или всеки редовен данъкоплатец в община Самоков ще се бръкне с близо 50% повече за налог върху имота си.

Във връзка с това самоковци питат: Защо парите ни не се харчат преимуществено за реални и печеливши инвестиции, водещи до разкриване на работни места и до икономически просперитет на Общината? Защо се трошат милиони левове единствено и само за атракциони, които не подобряват бита на самоковеца и фактически нямат почти никакво влияние върху ежедневието му? Каква е истинската ефективност на похарчените милиони за ремонт и реконструкция на градинката пред бившите хали, на пространството около Джамията и други? Това ли са най-важните потреби на самоковеца и каква е реалната им цена? Какъв част от налозите на самоковци са за сметка на нередовните данъкоплатци, най-вече от ромски произход? А тази част ежегодно расте в резултат на никнещите като гъби незаконни постройки в двете цигански махали и на нарастване дела на ромската общност в населението на общината? Какво е качеството на ремонтите на улиците и тротоарите, та само след броени месеци по пътищата зейват ями, а тротоарите се ронят като пясък, така че уличните ремонти се превръщат в истински ями и плаващи пясъци, които поглъщат и последното левче от опърпаните ни джобове? „На тези въпроси е длъжен да даде отговор пред самоковските граждани кметът Владимир Георгиев! Така че ние, жителите на община Самоков, очакваме не само данъчните „честитки“, а и кметските отговори“, категорични са хората.