Радев и Столтенберг: Не искаме нова Студена война

 

Увеличаването на отбранителната и въздържащата мощ на НАТО трябва да е ръка за ръка със задълбочаването на политическия диалог с Русия, каза българският президент

21-13-01-radev-stoltenberg

“Не искаме нова Студена война”, “укрепването на НАТО трябва да става паралелно с диалог с Русия” – това заявиха Йенс Столтенберг и Румен Радев при срещата си.

„Укрепването на НАТО трябва да върви успоредно със задълбочаване на диалога с Русия”, заяви Румен Радев преди срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Увеличаването на отбранителната и въздържащата мощ на НАТО трябва да е ръка за ръка със задълбочаването на политическия диалог с Русия, с цел да избегнем конфронтации и недоразумения и за да понижим риска“, каза още Радев, цитиран от Sputnik.

Според българския президент САЩ и НАТО трябва да водят борба с „Ислямска държава”, като си сътрудничат с Русия.

„Това са заплахи, които не могат да бъдат преодолени освен от съвместните усилия на НАТО и Русия както в Близкия Изток, така и по целия свят“, заяви Румен Радев.

На въпрос смятат ли, че е време за облекчаване на санкциите срещу Русия и в по-общ план трябва ли НАТО да се стреми към подобряване на взаимоотношенията с Русия предвид желанието на президента Тръмп за сътрудничество срещу тероризма, Румен Радев каза, че нарастването на отбранителния и възпиращ потенциал на НАТО трябва да върви заедно със задълбочаване на диалога с Русия – за избягване на конфронтация, на неразбирателство и за снижаване на риска.

Както и президентът Тръмп сподели, основните заплахи днес са международният тероризъм, борбата срещу “Ислямска държава”. Тези заплахи няма как да бъдат преодолени, ако не се обединят усилията на НАТО и на Русия – и в Близкия изток, и в борбата срещу глобалния тероризъм, посочи Радев.

Вчера в централата на НАТО в Брюксел се проведе среща между президента на България Румен Радев и генералния секретар на Алианса.

„НАТО не иска конфронтация с Русия. Не искаме нова Студена война, затова и отговорът ни е премерен. Той е прозрачен и защитен. Но даваме ясен знак, че сме заедно. Че всички съюзници са готови да се защитят един друг. Затова и, президенте, добре дошли отново в централата на НАТО.

Хубаво е да ви видя и очаквам да работим заедно. Добре дошли отново”, написа в изявление генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, отправено към Румен Радев.

„Средата на сигурност, която ни обгражда, се променя. Ние виждаме една по-настоятелна Русия. Виждаме безредици и насилие на юг – тероризма. Ние виждаме кибератаки и хибридна война. НАТО отговаря.

Ние отговаряме, като увеличаваме присъствието си и югоизточно от Алианса и в балтийските републики, и в Полша. Ние засилваме нашето присъствие в Черноморския регион с пакет от мерки на земята, във водата и във въздуха. Ние ще приключим работата си на срещата на министрите на отбраната през февруари.

Някои съюзници от НАТО вече посочиха, че ще допринесат за това присъствие. Силен знак за солидарността на НАТО“, пише още в официалното изявление.

 

снимка

Йенс Столтенберг и Румен Радев се срещнаха в централата на НАТО.