Дупничани питат: Как Христо Иванов ще бори корупцията, като зад гърба му е Иво Прокопиев, чийто „Каолин” трови цял град с арсен?

22-08-01-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%b2-%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%b8%d0%ba-8Как бившият министър на правосъдието Христо Иванов ще бори корупцията в страната с проекта със звучното име „Да, България”, чийто спонсор е скандалният бизнесмен Иво Прокопиев? Този въпрос обикаля Дупница след посещението на Иванов и екипа му, тъй като в страната още гърми скандалът за това как цял град въстана срещу кмета си и бизнесмена Прокопиев. „Жителите на Меричлери, област Хасково, се вдигнаха на бунт срещу близката кариера „Великан” на Прокопиев, след като стана ясно, че питейната вода е била отровена с арсен”, пише сайтът Skandalno.net и продължава с разкритията. „Един град се бори за чиста вода срещу интересите на олигарха Иво Прокопиев. Цели шест месеца никой не ги е предупредил за повишеното съдържание на арсен във водата.  Протестът на хората обаче беше опорочен от интригите на мощни корпоративни интереси. Дори кметицата на града Ваня Славова застана срещу избирателите си в защита на кариерата, която от години трови околността.

22-08-01-5450_o-copy 22-08-01-7627_o-copy

Борбата на меричлерци срещу кариера „Великан”, стопанисвана от „Каолин” АД, не е отскоро. През лятото отново имаше сериозна конфронтация между жителите на градчето и компанията, собственост на Иво Прокопиев. По едно и също време на протест излязоха хората от Меричлери и наемници от ромски произход, които се представиха за работници в кариерата. В медиите новината беше представена по доста различен начин: по-малко от половината жители на града се изправят срещу кариерата, повечето я защитават, защото намират препитание там.22-08-01-8072_o 22-08-01-9273_o

В находището до село Великан обаче работят само четирима души от Меричлери. Ромите, представени като труженици в кариерата, всъщност нямат нищо общо с града.

Зад протеста на меричлерци застава „Екогласност”. От „Каолин” обаче твърдят, че еколозите обслужват интересите на бизнесмена Георги Аврамов, който развива също добивна дейност в района.22-08-01-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2-%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2 22-08-01-2317_o 22-08-01-771_o

Бяха назначени проверки от Министерството на околната среда и водите, които обаче не откриха нищо нередно в кариерата, стопаниствана от „Каолин”. Но ето че само след няколко месеца питейната вода в Меричлери е отровена с арсен – 2,5 пъти над нормата, и цяла седмица жителите на града карат на водоноски.

Това изкара меричлерци отново на протест, като този път срещат отпора на полицията, която потушава бунта. Изглежда всички са против хората в града и искането им за по-чиста околна среда – и кметицата, и МВР, и държавата. А олигархът Иво Прокопиев пък разчита на властимащите, за да продължава да прави милиони за сметка на здравето на хиляди души”, пише още skandakno.net.

„Дружеството „Каолин” АД, чийто мажоритарен собственик е бизнесменът Иво Прокопиев посредством холдинга „Алфа финанс“, не декларира крайните продукти по концесионен договор и приходи от продажби”, съобщават пък специалисти в сектора пред „Класа“. Според онлайн изданието на вестника това се разчита и от официални документи на компанията, с които изданието разполага. Концесиите на каолин и кварцови пясъци на фирмата са пет, със запаси над 90 млн. тона, а по днешни международни цени стойността им се оценява на повече от 4,5 млрд. долара. Схемата на укриване се повтаря за всички находища, пише изданието. На база сравнение на средната цена, отчетена пред икономическото министерство, и действителните продажни цени става ясно, че дружеството не е отчело около 15 млн. лева от всички свои кварц-каолинови находища за 2008 г. Това е тенденция, която започва още две-три години назад, твърдят специалисти. Справка на „Каолин” за извършените продажби на крайни продукти за периода 01.01.2008 г.- 31.12.2008 г. показва, че добитото количество е 32 700 т. При средна цена на суровината около 120 лева излиза, че фирмата е „спестила” като приход около 2 млн. лева само от това находище. Излиза, че реалните приходи на „Каолин“ трябва да са два пъти по-големи от декларираните.

Декларираният брой крайни продукти в МИЕТ в действителност е много по-малко от крайните продукти, които произвежда „Каолин“ АД, изчисляват от „Класа”. В икономическото министерство са обявени девет крайни продукта, които те продават на пазара, но не са обявени други около 10 крайни каолинови продукта.

Съгласно концесионния договор „Каолин“ трябва да декларира всеки нов краен продукт. Съгласно закона подземните богатства са изключителна държавна собственост, т.е. държавата изцяло контролира и регулира концесиите.

„Това ли са спонсорите на „Да, България”?, питат дупничани. В града по проекта на Прокопиев и Христо Иванов се увлякоха хора като Тодор Георгиев, съпругата му Рени, дъщеря му – цялото му семейство, Димитър Георгиев, заместник- председателя на СК „Гладиатор” Иво Ников и др.

В Перник местната структура включва Петър Петров  – ексдепутат от ГЕРБ, тръгнал си със скандал от партията, Ивайло Велинов – фейсбук активист и критик на минното дело в района, и Галина Гергинова, която оглавява инициативния комитет „Съседите”, водещ битка с въгледобива в Перник.

В Трън пък заподозряха кмета Светослав Николов, че се заиграва с последователи на новорегистрираната партия „Да, България”. Според хората кметът им се е подвел по последователите на Иванов, след като изгуби позициите си в ГЕРБ, след като блъсна с джипа си 6-годишен ученик. Кметът твърдеше, че ученикът сам се е блъснал във возилото му. 6-годишнят Ивайло е с тежки наранявания, живее без далак и с половин черен дроб, а кметът вече е раследван, след като влезе в полезрението на главния прокурор Сотир Цацаров.