Хр. Ковачки и съдружниците му с дълг от 283 000 лв. за концесията на банята в Благоевград, благоевградчани: Какво правят такива хора в ОбС?

 

 

187-06-01 Христо Ковачки
Христо Ковачки

„Общинският съветник и концесионер на градската баня в Благоевград Христо Ковачки веднага да напусне Общинския съвет. В ОбС-Благоевград нямат място хора, които отказват да си плащат сметките и не спазват ангажиментите си. Неизрядни лица не могат да ни представляват, това го няма никъде по света. Христо Ковачки е известен с това, че обича да получава и да дава гръмки обещания, които след това обаче не изпълнява. Сред потърпевшите сме и ние – всички жители на Благоевград. Всички си плащаме билетчето за банята, няма ден, в който Ковачки да ни е пуснал гратис. Какво му е оправданието да не си плаща той? Редно е концесията му да бъде прекратена”, звъняха в редакцията на вестник „Вяра” гневни благоевградчани.

След като скандалът с банята гръмна, Ковачки побърза да увери чрез страниците на вестник „Вяра” благоевградчани и председателя на комисията за следконцесионен контрол в Общинския съвет Димитър Урдев, че до края на настоящата седмица ще внесе около 20 000 лв. по концесионния си договор. Димитър Урдев поясни още, че лихвите върху месечната вноска от 7000 лв. са достатъчно високи, така че концесионерите имат интерес по-бързо да покрият задълженията си към общинската хазна, за да не се стига до предприемане на драстични мерки и прекратяване на концесията. Самият Христо Ковачки пък е категоричен, че още в края на миналата година е внесъл първата вноска от 33 000 лв. Ангажиментът, който Ковачки поема, идва, след като комисията за следприватизационен и следконцесионен контрол в община Благоевград привика концесионерите на градската баня на първото за 2017 г. заседание заради натрупания сериозен дълг от 283 000 лв. към общинската хазна. Справката, представена от Общинска администрация на сесията на Общинския съвет миналия петък, разкри, че за последните три години концесионерите не са погасявали вноските си по договора и със солидната лихва от над 10% дължимата сума набъбва непрекъснато. През 2009 г. местният парламент даде на концесия за 25 г. градската баня на бизнесмена Христо Ковачки. С подписване на договора концесионерът бе задължен да направи инвестиции в размер на 4 200 000 лева през първите година и половина и при необходимост да извърши и смяна на довеждащ водопровод и модернизация за 600 000 лева. Две години по-късно съветниците намалиха размера на задължителните минимални инвестиции с 3 200 000 лв., след като стана ясно, че от Националния институт за паметниците на културата не разрешават надстрояване на сградата, която е архитектурен обект с местно значение. Така задължителните инвестиции, които концесионерът трябваше да направи, бяха свити до 1 500 000 лв., падна и концесионната такса, която от 144 000 лв. бе намалена на 83 000 лв. годишно. През 2014 г. Хр. Ковачки продаде 73% от дяловете си във фирмата „Кристо 2008“, с която спечели 25-годишната концесия. Съдружници в бизнес начинанието му станаха синовете на бизнесмена Георги Шимбов – Никола, и на съветника от ВМРО Георги Васев – Стоян, когото представлява баща му.