Андрей Ралев: Със Закона за концесиите депутатите целят да угодят на определени офшорни фирми

ns

Законът беше приет от 70 депутати на 43-ото Народно събрание без дебати

Законът за концесиите, върху който вчера президентът Радев наложи вето, не целеше подпомагане на бизнеса, а на 2-3 офшорни фирми или на такива близки до властта. Това коментира Андрей Ралев от „Зелените“ тази сутрин по bTV. Създаването на закона започна с намерението да се трансферира в българското законодателство европейската директива за концесиите. Там изрично се казва, че концесията не трябва да е по-дълга от разумното време за връщане на инвестицията.

Депутатите обаче коренно измениха текста на директивата, за да угодят на определени офшорни фирми, каза Ралев.

Очаквахме ветото, защото това беше „доста лобистки закон“, каза още той. Ралев припомни, че законът предвижда концесиите да са почти вечни.

А ако евентуално концесията се развали, дори по вина на концесионера, предвижда се държавата да изплати инвестициите на терена. Концесионерът получава право на ползване на съседни територии и собственост върху съоръженията, изградени върху концесионната площ. Досега тази собственост беше държавна, коментира представителят на “Зелените”.

Законът беше приет в последните дни на предишното Народно събрание от 76 депутати – 70 гласуваха „за“, четирима се въздържаха, а двама бяха против. Нямаше никакъв дебат, допълни Ралев.

Важният въпрос е защо трябва непрекъснато да излизаме на протести, за да участваме в политическия живот. Не може с политическите партии да се говори на улицата, не може да решават, без да канят представители на гражданското общество, каза гостът.

Помолен да коментира строителството на плажа Иракли, той каза, че РИОСВ – Бургас е разрешила поредните два вилни комплекса и в момента се уплътнява строителството в частта, в която са били лагери. Това, което виждаме, е че държавата няма никаква стратегия за опазване на Черноморието, каза Ралев.