Колко опасни могат да бъдат опакованите храни?

Вещества за непромукаемост в хартията и картона трайно увреждат децата

opakovki

Не е новост, че пакетираните храни са вредни, тъй като в опаковките им се впръскват субстанции за по-голяма трайност на продукта. Ново проучване обаче сочи, че непромокаемите опаковки за пици, хамбургери и други продукти за бързо хранене съдържат съставки, някои от които са потенциално вредни за здравето, предаде Франс прес.

Проучвания с хора навеждат на мисълта, че веществата перфлуороалкил и полифлуороалкил, използвани, за да може опаковъчната хартия и картон да станат непромокаеми, са свързани с проблеми в детското развитие, намаляване на плодовитостта, увеличения риск от рак и заболявания на щитовидната жлеза. Предишни изследвания показаха, че тези вещества могат да попаднат в храни, поставени в подобни опаковки.

Сега са тествани над 400 проби от опаковки от 27 вериги ресторанти за бързо хранене в САЩ. Оказало се, че в близо половината от хартиените опаковки и 20% от картонените има отличителен маркер за флуорирани вещества, използавни, за да не остават петна.

“Изследвания свързаха тези продукти с редица здравни проблеми и затова е обезпокоително, че много хора са изложени на потециален риск”, заяви един от авторите на изследването Лоръл Шейдър от института Сайлънт спринг в Масачузетс.