/Видео/БСП гласува историческа промяна за Корнелия Нинова и наследниците й!

Всеки председател ще може да кара по максимум два мандата

24-12-03-kornelia-ninova

Всеки председател на БСП ще може да бъде начело на партията максимум два мандата или общо осем години. Това решиха социалистите във втория ден на 49-ия си Конгрес.

Освен това, лидерът ще бъде избиран от партията, а не Конгреса, както беше досега. “За” това предложение гласуваха 483 делегати, 86 бяха “против”, 37 – “въздържали се”.

На вторият ден от заседанието на 49-ия конгрес на БСП и според делегатите, които са около 750 души, обсъждаха промените в устава, предложени от лидера на БСП Корнелия Нинова и подкрепени от ръководството на партията.

Промените предизвикват известно напрежение в редиците на червените. Най-големите противници на реформата “Нинова” се оказаха от Софийската организация на БСП. 47 от 86-те делегати, които са гласували “против”, са от столичната БСП. От тях дойде и предложението промените в устава да отпаднат от дневния ред на конгреса, което бе отхвърлено от залата. Срещу тази промяна в устава са били изказванията на проф.Захари Захариев, проф.Ваня Добрева.

Народните представители ще могат да изкарват най-много три мандата в пленарна зала. Предложението дойде от лидера на БСП Корнелия Нинова. Идеята е да се даде път на младите в политиката, а 12 години са достатъчно на един депутат да бъде в парламента.

Тази промяна се очакваше също да предизвика напрежение вътре в БСП, тъй като знакови лица като Михаил Миков, Ангел Найденов, Атанас Мерджанов и Георги Божинов вече не би трябвало да намерят място в парламента, тъй като са прехвърлили лимита от 12 години. Това пък даде повод да се заговори за разчистване на сметки, тъй като тези хора се водят вътрешни опозиционери на Корнелия Нинова.

https://www.youtube.com/watch?v=PJQriUe0nN4

 

Снимка:

Корнелия Нинова