Йоахим Гаук към Радев: Надяваме се на усилена борба с корупцията

Българският президент поиска повече солидарност от ЕС25-13-01-%d1%80%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b2-%d0%b8-%d0%b9%d0%be%d0%b0%d1%85%d0%b8%d0%bc-%d0%b3%d0%b0%d1%83%d0%ba-%d0%bf%d0%be-%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5-%d0%bd%d0%b0

В Германия се надяваме скоро да видим интензифициране на борбата с корупцията в България, защото това е от голямо значение за едно успешно и благополучно общество. Това заяви отиващият си германски президент в разговор с Румен Радев. Президентът бе приет от държавния глава на федералната република Йоахим Гаук в последната седмица от мандата му. В неделя Гаук се оттегля и новият президент ще бъде досегашният външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. В делегацията на Радев са съпругата му, шефът на кабинета Иво Христов, говорителката Елена Йончева, външният министър Ради Найденов. Радев бе приет с военни почести, а церемонията в двореца „Белвю” в Берлин бе наблюдавана и от специално поканени български ученици, живеещи в Берлин. “В Германия живеят 240 000 българи и се надявам те да не забравят родината си и да бъдат мост между Германия и България”, каза Радев.
Гаук му благодари, че е избрал Германия за първата страна за визита в рамките на билатерални отношения. Това е ясен знак за ангажимента на България към ЕС и НАТО във времена на предизвикателства и трансгранични конфликти, посочи той.

“Силна и просперираща Европа е нашата обща цел, отвърна българският президент. За да е възможно това, не е достатъчно само да сме единни. ЕС трябва да предвижда кризите, а не само да ги потушава”, каза Радев. Той настоява за повече солидарност и помощ при охраняването на външната граница на ЕС с Турция.

“Частична солидарност не помага. Пример за това е Шенген”, каза още той.

„България е изпълнила критериите отдавна, но продължава да не е част от споразумението. Те от технически започнаха да се комплицират в политически. Но ние не можем да охраняваме външната граница ефективно без достъп до информационните масиви на Шенген”, посочи той и призова за повече споделена отговорност.
Българският президент заяви и че има волята да ангажира всички институции и граждански организации в борба с корупцията и създаване на прозрачни условия за бизнес.

На въпрос дали е ставало дума за санкциите срещу Русия и за информациите в пресата за приятелското отношение на Радев към нея, българският президент отговори: „Да, стана дума. Това, че първата ми визита е в Германия, а не в Русия, отговаря на част от въпроса ви. Смятам, че не бива да се концентрираме върху това, което ни разделя, а върху общите неща като борбата с тероризма и ислямския фундаментализъм”. На същия въпрос Гаук отговори лаконично. „Не е ставало дума за санкции“. Двамата президенти са разговаряли и за бежанската криза. “Натискът към европейските граници е намалял, но трябва да сме готови да предотвратим следващ”, заявиха те. Радев намекна, че България настоява за оперативен план за България, с който да се предотврати криза с бежанци като тази по средиземноморската линия. Той не даде подробности за плана. В края на срещата Гаук отбеляза, че е бил приятно изненадан от добрия немски на госта си, който позволил двамата да говорят на немски.