20-годишната студентка Мирослава бяга от лекции, за да продава мартеници в Кюстендил, призна: От този бизнес вече не се печели

 

Бившата работничка в завод „Марек“ Виолета: Изкарвала съм по 10 лв. на ден, не съм алчна

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Студентката Мирослава избяга от лекции, за да продава мартеници в Кюстендил.

20-годишната студентка Мирослава пропуска лекции в университета, за да прави мартеници и да подпомогне с някой лев семейния бюджет в Кюстендил. Тя е от първите ентусиасти да продават мартеници в града, които вече опънаха масите на централната улица „Демокрация“ в областния град.  „Започваме да се подготвяме още от ноември-декември. Купуваме си конци, мъниста и ги правим заедно с мама. Лошото е, че вече мартеници се продават на всеки метър и почти не се изкарват пари. Имаме си маса, гледаме да се настаним още в началото, за да сме на по-хубаво място. Наблягаме на гривните за ръка, защото те най-много се търсят. Сега в началото на кампанията повечето обикалят, избират и купуват за роднините си в чужбина. Изпращат ги по пощата, за да могат да пристигнат“, коментира 20-годишната студентка Мирослава Иванова. За кампанията по мартениците тя се прибира и пропуска лекции повече от три седмици, само и само да помогне на семейството си.

„Любопитното е, че миналата година до нашата маса имаше софиянец и той реализираше дневни обороти от 150 лева, но пък мартениците му бяха огромни, излизаха по 30 лева. Основно ги търсеха за директорски кабинети и банкови офиси“, спомня си дългогодишната търговка Виолета, бивша работничка в завод „Марек“. „И тази година, колкото и да пада оборотът, все ще е плюс към мижавата пенсия. Дала съм пари за прежда, това е разходът, труда не си го слагам в сметките. Изкарвала съм и по 10 лева на ден, но не съм алчна, колкото – толкова“, добавя пенсионерката. „Клиентите също станаха много капризни, запомнила съм такива, които само обикалят, пипат и нищо не купуват. Досадни са, но се търпят“, казва възрастна пенсионерка. В зависимост от вложените материали в мартениците, както и тяхната големина, продажните цени тръгват от 20 стотинки и достигат до 15 лева за брой. Към момента в община Кюстендил са подадени 75 заявления, като приемането им продължава. Наемът за този вид търговска дейност не е променян и е в размер на 1,50 лева за кв. метър търговска площ. Най-много търговци се разполагат в централната градска част, улица „Цар Освободител”, площад „Велбъжд” и площад „1-ви май”.