Гърците Фотис Калофас и Георгиос Анастасиадис обраха първите места на конкурса в Делчево за отлежало вино, Иван Панайотов №2 при ракиите

 

25-08-02-517317_o 25-08-02-76620851_o 25-08-02-d77e1

Гърците Фотис Калофас и Георгиос Анастасиадис спечелиха конкурса са най-добро вино на Зимния фестивал в гоцеделчевското село Делчево. Те се конкурираха със 137 вина на български, гръцки и холандски винопроизводители. 57 от мострите вина, предложени за оценка на дегустаторите, бяха на гръцки производители. В жестоката конкуренция и тази година се включи и холандецът Вилям Ван, който преди години си купи къща в Делчево. Той е бивш фармацевт и запален пчелар, като негова голяма страст е и производството на хубави вина. Журито и дегустаторите класираха на първо място Фотис Калофас от Гърция за най-добри вина в категорията „Отлежало вино”. На второ място за най-добър производител в същата категория бе класиран отново гръцки производител – Георгиос Анастасиадис.

25-08-02-293172_o

При белите ракии първенството бе българско. Грамотата за първото място грабна Благовест Къшев, а втори в класацията стана домакинът на конкурса и фестивала Иван Панайотов – кметски наместник на Делчево. Известният гоцеделчевски ветеринар вече пенсионер д-р Стоян Тунчев за поредна година не отстъпи на никого първите места в категориите „Младо вино“ и „Бяло розе”, където бе класираан за най-добър производител. Втори след д-р Тунчев в категорията „Младо вино“ се нареди Иван Калайджиев, а в категорията „Бяло розе“ втори след доктора се нареди гръцкият му колега винопроизводител Сократис Цикалис. Първи и втори в категорията „Отлежали ракии“ дегустаторите класираха ракиите на Любен Таушанов и Тодор Попов. С грамота и първо място бе удостоен при дегустациите на ароматизираните ракии гръцкият производител Александър Караполитидис, като на второ място бе оценен Благовест Къшев.