Лидерът на АБВ К. Проданов в Кюстендил: Т. Дончева и Р. Петков загърбиха закачките от спалнята, играем заедно в изборите

 

Новата коалиция вкарва в прегръдка лидера на „Движение 21” в Дупница – екскмета Пл. Соколов, и дамата на Братя Галеви Даниела Ушатова

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

От ляво надясно членът на НС на АБВ Иван Цеков, националният председател Коста Проданов, заместник-председателят Христо Михайлов, общинският председател на АБВ-Кюстендил Ангел Ангелов

Националният председател на АБВ Коста Проданов категорично се разграничи от твърденията, че в партията държи на най-върлите комунисти като Румен Петков, известен с тесните си отношения с Братя Галеви, които му костваха поста на министър на вътрешните работи. „Ако Барак Обама, Франсоа Оланд, Бърни Сандърс, Джереми Сорбин и всички левоцентристки политици и мислители в Западна Европа и САЩ са комунисти, то сигурно и ние сме комунисти. Но ние предлагаме нищо особено от това, което е факт във всички други развити страни по света. Напротив – това, което ни се предлага като най-доброто от всички други възможни решения, всъщност го има в страни, каквито ние не бихме искали да се сравняваме от типа на Грузия и Монголия. Говоря по отношение на данъчната система“, заяви Коста Проданов в отговор на въпроса на вестник „Вяра”, че сред обществото минават за най-върлите комунисти.

Най-отвратителното е, че с Татяна Дончева почти едновременно се отделиха от БСП и сформираха свои партии, а за предсрочните избори отново се прегърнаха и обединиха в обща коалиция. Как така забравихте обидите, цялата страна гледа сеира, който доскорошният зам.-лидер на АБВ Румен Петков и Татяна Дончева спретнаха. Двамата стигнаха дотам да обсъждат спалните си в публичното пространство.

АБВ ще се яви на предсрочните парламентарни избори в коалиция с „Движение 21” на Татяна Дончева. Любопитна подробност е фактът, че в Дупница лидер на „Движение 21” беше бившият седесар – екскметът Пламен Соколов, който навсякъде тръби, че Татяна Дончева и движението били тъмносини. Соколов сигурно в момента се черви на фона на политическата действителност в България. В Дупница сега той трябва да се коалира в момента с дамата на Братя Галеви – бившия зам.-кмет на града Даниела Ушатова.

„В българския политически живот през последните две десетилетия е имало закачки между кой ли не, и то много по-остри. Добрият политик се познава по това, че умее да загърби емоцията, личностната нагласа и усещането в името на една много по-голяма обща цел. И госпожа Дончева, и господин Петков са много опитни политици, няма да се оставят на такива дребни закачки, които между другото не са от вчера и от оня ден, а са от друга епоха и от друга партия, и не мисля, че това ще ги спре да си взаимодействат и да работят заедно“, заяви националният лидер на АБВ по повод махленските препирни между Петков и Дончева. Както е известно, Румен Петков нападна Татяна Дончева с думите „че тишината в спалнята води до безумие“.

„Коалицията ни с „Движение 21” е по широко парламентарно влияние, защото сега с 11 няма как да въздействаме. Имаме допирни точки. Целта ни е да извадим левоцентристка платформа, да постигнем по-убедителен резултат от този, който двете формации биха постигнали поотделно“, каза още Коста Проданов. Той отклони темата за Братя Галеви и отношенията на Румен Петков с тях. „Всички други обясняват как досегашната система била много добра. Плоският данък не е довел до повишаване на инвестициите и до икономическа активност. Той товари най-много най-бедните. Има логика да се върнат пари на най-бедните, защото те веднага ще ги похарчат. Държавата трябва да се върне като инвеститор в икономиката, особено роботиката, генното инженерство, изкуствения интелект. Това е бъдещето за следващите 10-15 години. Политиката на ГЕРБ в санирането е такава, че сградите не се укрепват, а само се облепват със стиропор, както и Националната инвестиционна програма на БСП за подпомагане на изостаналите региони. Важно е за какво се дава всеки лев, да не търси моментален ефект, а такъв, който дава резултати за следващите 10-15 години“, отклони в посока пиар Коста Проданов, вместо да отговори на хапливите въпроси като: Истина ли е, че хора от АБВ се чуват от Братя Галеви? Къде са Братя Галеви в момента? Очаквате ли помощ в предизборната кампания от Дубай, където се счита, че са в момента бандитите?

„Формация като АБВ не разполага с финансов ресурс дори и да си позволи застъпници, наблюдатели, нашите бюлетини са най-лесни за манипулации и силно се надявам машинното гласуване да бъде въведено до изборите, защото то снижи възможността от манипулации“, смотоляви Коста Проданов.

До края на седмицата ще станат ясни и листите. Номиниран от партия АБВ ще води листата на лявата коалиция с “Движение 21” в Кюстендилски избирателен район. Лидерът на АБВ Константин Проданов изрази увереност, че коалицията ще има депутат от района. Водачът на листата ще бъде определен, след като областната структура на партията предложи номинираните. “Търсим ярки обществени личности, популярни в града си и съпричастни с лявата кауза с авторитет и ще се търси географският баланс в областта. Където в страната има по-силни личности от “Движение 21”, ще заложим на тях, разбира се.  Татяна Дончева е име, което има симпатизанти навсякъде. Ако не се бяхме обединили, хората щяха да гласуват с отвращение за една от двете големи партии или за някой отявлен популист. Ясно е, че чисто математически ние събираме над 4%, но разчитаме на допълнителна подкрепа. По отношение на водачеството топката е в страна на хората, няма да налагаме национални личности”, коментира лидерът на АБВ. “Преференциите ще са добър вариант за разширяване на подкрепата за листата и който събере повече гласове, ще влезе в парламента”, заяви Иван Цеков, член на Националния съвет на АБВ.

Подробности в печатното издание