Ракия без бандерол за 8 лв./л се търгува насред пътя за Банско, шефът на ОБДХ в Благоевград Михаил Бащавелов: Ние не ги контролираме

Началникът на комисията за защита на потребителите Любомир Палаханов: Не е постъпило и едно оплакване за лоша ракия

25-01-08-rakia1-copy
Ракия и вино без бандероли се търгуват насред пътя за Банско.

Ракия и вино без бандероли се търгуват насред пътя за Банско, сигнализираха в редакцията на в. „Вяра”. Ниските цени изкушават пътуващите за курортния град да купуват от съмнителни търговци, разказаха очевидци на алъш-вериша. Много често обаче огнената вода се оказва вредно менте.  Произвежда се в промишлени количества от малки казанджийници, работещи в сивия сектор на икономиката, разказаха запознати.

25-01-08-palahanov3
Любомир Палаханов

„Купих си евтина гроздова ракия, като платих 8 лв. за литъра и се надявам да няма лоши последствия като главоболие и повръщане”, надяваше се купувач от Благоевград, като обясни, че очаква да бъде пивка и мека.

25-01-08-bahtavelov2
Михаил Бащавелов

Оказа се обаче, че няма държавна служба в града, откъдето да контролират търговията с „домашарката”.

„При нас не е постъпило нито едно оплакване от лоша домашна ракия, ние не упражняваме контрол върху пазара”, обясни председателят на Комисията за защита на потребителите в Благоевград Любомир Палаханов. От местната агенция по храните също обясниха, че не извършват такива проверки.

„Ние не се занимаваме с контрола на търговията с ракия. Агенция „Митници” упражнява контрола над спиртните напитки”, обясни шефът на ОБДХ в Благоевград Михаил Бащавелов.

Само преди няколко дни ракия без документи за произход и състав бе намерена на кооперативния пазар в Банско по време на проверка, извършена от служители на НАП и Икономическа полиция. Двама търговци – мъж и жена, независимо един от друг, предлагали огнената вода, обяснявайки, че е чисто домашно производство. 100 литра от ракията е конфискувана, а на нередовните търговци е съставен акт.

Специалисти обясняват, че е важно да се знае, че има стриктни правила при производството на ракия, а те изискват освен качествена суровина качествена техника и отделяне на първата и последната фракция, които представляват над 12% от общото количество ракия, но пък именно в тях се съдържат така отровните алкохоли.

Както „Вяра” писа, миналата година такава ракия уби 6-има в Якоруда заради съдържанието на метилов алкохол в нея. Продавачът бе местният бизнесмен Тейфи Мекльов, който продаде ракия без сертификати на сватбари и причини смъртта на 6-има от тях.

След промените в закона от 1 януари 2016 г. не би трябвало да има работещи казани за ракия. Съмненията, че комините им продължават да пушат, обаче остават. В джобовете на тарикати, забогатяващи с незаконен бизнес с уж домашна ракия, потъват доста пари годишно, изчисляват експертите.

Подробности четете в печатното издание