6-вековният дъб, пазител на храм в Трънско, се бори за европейско дърво на 2017-а, Людмила Гюрова: Гръмотевица порази близнака му

 

 

Дъбът е като орхидеите. Не се чувства щастлив, ако расте сам. В дъбовите гори местните заравяли жълтици, категорична е 72-годишната жена

26-09-02

Дъб на 638 г. в трънското село Насалевци кандидатства за европейско дърво на 2017 г. Той се смята за пазител на храма “Рождество Богородично” и жителите там. Това разказа Людмила Гюрова, номинирала величествения горун в конкурса “Дърво с корен 2016 г.”, организиран от фондация “Екообщност”.
Дървото спечели българската надпревара миналата година и затова ще представя страната ни в международния конкурс този месец. 6-вековният зимен дъб расте до външната стена на храма “Рождество Богородично”. Църквата е построена с висок купол и с нисък свод. Иконописите са на Захари Зограф. Неотдавна е била реставрирана. Короната на вековния дъб е като на орех. А мястото е смятано за свещено и от насалевчани, и от жителите на съседните села. “Тук чествахме всички празници с музика и голямо хоро, правехме курбани, кръщавахме деца”, сподели пред БТА 72-годишната Емилия Илчева. Традицията продължава и днес.

Дъбът имал близнак, който бил поразен от гръмотевица през 70-те години на миналия век, разказа още Гюрова. Трънчани обаче го оползотворили, като си правили от него бъдници. Според легендата те взимали парчета от ствола му и ги поставяли в огнището на всеки дом. Бъдникът от удареното от гръмотевица дърво близнак се приготвял в навечерието на празника. Отсичало се парче, носело се на рамо и се миросвало в къщата. Миросването се състояло в пробиването на дупка, в която се поставя вино, зехтин и тамян и след запушването й се увивало с бяло ленено платно.

“Дъбът е като орхидеите. Не се чувства щастлив, ако расте сам”, сподели още Гюрова. Тя каза, че дъбови гори има във всяко трънско село. В тях местните хора заравяли жълтици, овчарите търсели вода. От клоните на младите дъбици трънчани увивали специални “деликатеси” за зимата. Слагали ги в плевнята върху сеното да ги духа вятър и суши. Нарочно оставяли дъбиците да растат в полето, за да пазят сянка. Под тях отмаряли косачи и жътвари.
Местните смятат, че неслучайно горунът се е извисил до църквата, а дълготрайното им съжителство пази селото.
РИОСВ – Перник също апелира за подкрепа на българската номинация за европейско дърво на 2017 г. Вотът ще продължи до 1:00 часа на 1 март 2017 г. Победителят ще бъде обявен на тържествена церемония на 21 март в Брюксел.