Благоевградският червен лъв Костадин Паскалев нареди застрахователя на ВИС Йордан Татарски за губернатор на Кюстендил

Татарски се прочу в Югозапада с главозамайващия хонорар от 500 000 лв., който прибра за консултации около водния цикъл на Симитли

Очаквах рокадите, редно беше Татарски поне да ми се обади, исках да поговорим, коментира Виктор Янев

27-01-81-26
Костадин Паскалев

Благоевградският червен лъв Костадин Паскалев – бивш кмет на града и съветник на президента Първанов, намести в поста областен управител на Кюстендилска област застрахователя на мутрите във ВИС Йордан Татарски, съобщиха отлично информирани източници на вестник „Вяра”.

27-01-01-%d0%b9%d0%be%d1%80%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8
Йордан Татарски

Те припомниха, че Татарски е бил дясната ръка на Паскалев по времето, когато той беше регионален министър в правителството на Симеон Сакскобургготски. В Югозапада Йордан Татарски е известен с финансов удар в Симитли, където е получил баснословен хонорар от близо 500 000 лв. за консултантски услуги по водния цикъл на Симитли.

27-01-01-%d0%b2%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%bb-%d0%b8-%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8-%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d0%b5%d0%b2%d0%b8
Братята Георги и Васил Илиеви

„На нов началник и младо прасе не се радвайте, тъй като не знаете каква свиня ще излезе“, така в Кюстендил посрещнаха новината за смяната на областния управител.

27-01-01-viktor-qanev
Виктор Янев
27-01-01-%d1%80%d0%be%d1%81%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d0%bd%d0%bb%d0%b8%d0%b5%d0%b2
Росен Плевнелиев

Решението за новоназначения Йордан Татарски е факт след редовното заседание на Министерския съвет. „Още когато кабинетът на ГЕРБ с премиера Бойко Борисов подадоха оставки, ние от лоялност поискахме също да подадем. Съгласихме се да останем с оглед на това да няма трусове и да окажем съдействие при подготовката за предстоящите предсрочни парламентарни избори”, заяви бившият вече областен управител Виктор Янев. „Тези освобождения бяха очаквани и недотам, мислех, че ще бъдат сменени по-малка част.

27-01-01-iordan-tatarski-i-gradeveca
Татарски вдига наздравици.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Кремена Горанова
27-01-01-danail-kirilov-targovec-na-avto4asti
Данаил Кирилов

Едва ли на някой ще му бъде приятно да бъде сменен, аз по-скоро съм огорчен, тъй като научих от пресцентъра на Министерския съвет за смяната, никой не си направи труда да ни информира лично. Мотивите също не са приемливи, тъй като се казва, че ние ще бъдем предпоставка за манипулация на изборите. Аз искам да попитам професор Герджиков, който е юрист, нека да борави с факти и доказателства. Докато съм бил на поста, са проведени и президентски избори, и извънредни парламентарни избори, без да е имало каквито и да е манипулации. Удовлетворен съм все пак, че оставям една работеща областна администрация, която дори през 2015 година бе отличена като „Най-добра областна администрация на Република България за 2015 година”, припомни Виктор Янев. През 2016 година той получи реплика на сабята на Васил Левски, гравирана с инициалите на Областна администрация – Кюстендил, плакет и грамота на тържествената церемония, която се състоя в Централ парк хотел София. Наградата му бе връчена лично от ректора на Стопанската академия доц. Иван Марчевски.

Все още кракът на новия областен управител Йордан Татарски не е стъпил в сградата на областна администрация. Никой не знаеше кога ще пристигне. „Редно е поне да ми се обади, защото аз не знам как да го открия. Да му кажа какво му оставям“, коментира Виктор Янев.

Йордан Татарски предпочете социалните мрежи, за да обяви намеренията си. „Приятели, извинявам се, че не съм в състояние да отговоря на множеството Ви добронамерени обаждания, за да поднесете поздравите си за моето избиране за областен управител на област Кюстендил. Благодаря за подкрепата и пожеланията Ви за успех.! Моят успех ще бъде и Ваш успех!

Нямам претенцията да съм най-подготвеният и най-харизматичният областен управител, но имам самочувствието, че съм много добре подготвен за летящ старт за изпълнение на:

МИСИЯТА: Създаване на условия за укрепване на демократичното общество в област Кюстендил и повишаване на доверието на местните общности в държавната власт.

ВИЗИЯТА: Провеждане на постоянен диалог с местните общности за осигуряване и поддържане на съответствие между националните и местните интереси при провеждане на регионалната политика чрез законосъобразно и целесъобразно изпълнение на функциите и правомощията на областния управител, заместник областните управители и областната администрация.

ПРИОРИТЕТИТЕ:
Първи приоритет: Организиране на свободни и честни избори за Народно събрание;
Втори приоритет: Въвеждане на механизъм за активен и постоянен обществен диалог с местните общности;
Трети приоритет: Създаване на условия за гарантиране на обществения ред и сигурност, както и за изпълнение на плана за защита от бедствия;
Четвърти приоритет: Създаване на условия за подобряване на водоснабдяването и канализацията;
Пети приоритет: Създаване на условия за укрепване на административния капацитет на администрацията на областния управител“, написа Татарски.

„Направо съм възмутен, откакто има областна администрация, винаги областният управител е бил от Кюстендил. Че този Йордан Татарски е червено назначение, е ясно, но социалистите толкова ли нямат подходящи кадри, че да си сложат човек от нашия град? Така като се замисля, Иван Каракашки можеха да го сложат, но той иска да си е в листите“, коментира търговец на авточасти в областния град.

„Такива рокади преди избори не са необходими, можеха да си ги оставят до провеждането на вота. Така или иначе те имат опит. Прочетох, че този Татарски е представител на групировката ВИС, мислех, че тези времена вече са отминали. Какво става, тези в София не му ли знаят биографията?“, казва 37-годишната Кремена Горанова.

„470 000 лв. от консултантски услуги е заработил новият областен на Кюстендил Йордан Татарски като високопоставен чиновник от регионалното министерство. Парите са получени през 2009 г., когато Йордан Татарски вече е шеф на политическия кабинет на министър Росен Плевнелиев. Назначен е броени дни след като правителството на ГЕРБ пое властта в държавата. Заради огромната информация, която минава през него, постът на Татарски е един от най-ключовите в министерството и на него се назначават само доверени хора, категорични са служители. Задълженията на началника на политическия кабинет са да изготвя и координира програмата на министъра. Контрол върху работата на съветниците и експертите към политическия кабинет и организиране на връзките на министъра с другите държавни ведомства и членове на Министерския съвет.
Според декларацията на Йордан Татарски в Сметната палата шокиращите хонорари от 470 хил. лв. са платени от три фирми – “Делфин екосистем” ООД, “Фирмар инженеринг” ООД и “МММ” ЕООД. За какви точно услуги или съвети са дадени парите, в документа не е уточнено.

Според фирмения регистър и неофициалния раздел на “Държавен вестник” дружества с имена “Делфин екосистем” и “Фирмар инженеринг” никога не са съществували. Йордан Татарски беше попитан чрез пресцентъра на регионалното министерство как тогава е получил пари от несъществуващите фирми. В писмен отговор той съобщава, че се е получила техническа грешка при попълването на декларацията му за Сметната палата. Верните имена на фирмите били “Делфин проект екотехника” ООД и “Филмар Инженеринг”. Двете дружества заедно с “МММ” ЕООД създават консорциум “Симитли 2009”, с който печелят проект за водния цикъл на града за 48 млн. лв. Татарски е нает за технически консултант на консорциума. В неговите задължения влиза да движи административната част, да отговаря за проектите, документите и да координира проекта с различните изпълнители. “Затова сме му платили тези 470 хиляди – обяснява управителката на “Делфин проект екотехника” Красимира Кузманова. Според нея Татарски е нает около година преди да отиде в министерството.
“Щом го е обявил, сигурно е така”, коментира случая с хонорарите на държавния чиновник и шефът на фирма “МММ” ЕООД Антон Михайлов. Сред услугите, които предлага дружеството му, е и “изготвянето на концесионни анализи за подземни богатства и други активи “публична собственост”.
Връзки с ВИС

ПРЕДИ да заеме държавния пост, Йордан Татарски е бил управител на няколко частни фирми. Сред тях е застрахователна компания “Планета инс”. В нея Татарски и до днес има 4,3% от акциите чрез фирмата си “Тат” ООД, която странно защо не се появява никъде в официалната му биография. Дружеството се прочу през 1997 г. покрай стартиралото от държавата прочистване на застрахователния пазар от силови групировки. След нарочна промяна в Закона за застраховането лицензиите на скандални компании като СИК, ВИС-2 и “Аполо и Болкан” не бяха подновени. През същата година “Планета инс” вдига капитала си на 3 милиарда лева. Голяма част от новите дялове са изкупени от новорегистрирани фирми, сочени за близки до силовата групировка ВИС-2, и няколко десетки млади дами. Целта е през новото дружество висаджиите да получат лиценз за застрахователна дейност, след като такъв е отказан на ВИС-2. По същото време ВИС-2 подава молба за прекратяване на дейността си, а едрите момчета от офисите й обясняват на клиентите, че ако някой иска да продължи да ползва услугите на висаджийския екип, може да се застрахова в свързаната с министерския съветник. Новите акционери попълват капитала на “Планета инс” и чрез апортиране на недвижимо имущество. Сред тях е и бронираният мерцедес, с който по това време се вози шефът на “ВАИ холдинг” и бос на ВИС-2 Георги Илиев. Возилото е оценено на 250 хиляди марки и става част от капитала на застрахователната компания. Следва смяна и на шефовете на компанията. Сред новите управители на “Планета инс” попада и Йордан Татарски. Той е избран за член на Съвета на директорите и изпълнителен директор без представителна власт, е посочено в „Държавен вестник”.
Опитите на висаджиите да мигрират в новата компания остават без успех. Въпреки че няма преки доказателства “Планета инс” да е пряк наследник на ВИС-2, през 1998 г. Дирекцията за застрахователен надзор й отнема лиценза.
Освен в “Планета инс” Йордан Татарски има и други скандално известни съдружници. Чрез фирмата си “Тат” ООД той държи половината дялове в регистрираната през 1994 г. “Тива” ООД. Останалите са на “ООД-ИВВ”, чиито собственици са Иван Петков Иванов-Гуньо, Валентин Георгиев Алексиев-Лисицата и Валери Илиев Тодоров-Дебелия. По това време тримата са сочени за босове на клона на ВИС-2 във Враца.

През 1996 г. Валентин Алексиев-Лисицата е застрелян посред бял ден в София след конфликт с босовете на хазартна групировка от Враца. Другите двама съдружници Дебелия и Гуньо попадат на мушката на комисията “Кушлев”. На Валери Тодоров и негови роднини са запорирани имоти за над 1,8 млн. лв., а на Иван Петков – за 1 млн. лв. От 1998 г. до 2001 г. Татарски е член на Управителния съвет на Допълнителен пенсионен фонд “Литекс Инвест ТВ”, собственост на близката до Гриша Ганчев “Литекс комерс”, пише вестник „168 часа”.

„В навечерието на президентските избори икономическият спец на мафиотската групировка ВИС и шеф на политическия кабинет на Росен Плевнелиев безшумно е отстранен от високия си пост. Така няма опасност някой да постави името на Плевнелиев до Гуньо, Дебелия и Лисицата, с които е имал бизнес неговият доверен човек Йордан Татарски. Татарски беше кандидат за кмет в Кочериново, но се провали”, съобщава сайтът Skandalno.net.

Очаквайте още подробности в печатното издание