Гл. комисар на ГДПБЗН Николай Николов: Парите за предпазни средства са оскъдни, пожарникарите в Кюстендил са като монтьори, но се справяме, не допуснахме големи пожари в планина Рила

 

07-01-svetoslav-georgiev-i-nikolai-nikolov

От ляво надясно: Светослав Георгиев – директор на РСБЗН, и главен комисар Николай Николов – директор на ГДПЗН

Висока оценка на работата на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Кюстендил даде главен комисар Николай Николов – директор на ГДПБЗСН. Той гостува на отчет анализа в областния град. „Даваме висока оценка, защото въпреки тежката обстановка миналата година, породена от високите горещини и сега, зимата, от тежките снегове, всички успяха да се справят с поставените им задачи. Нещо повече, координацията, постигната на ниво община и на ниво областна управа, даде своите резултати. За разлика от други години, когато традиционно имахме по 1-2 пожара в Рила, които гасяхме със седмици, миналата такива нямаше. Смятаме, че това освен шанс е и плод на нашите усилия, които дадоха резултати“, категоричен бе главният комисар. Според него това се дължи на бързата реакция на огнеборците и на представители на ЮЗДП.

Николов припомни, че Главната дирекция е инвестирала много средства за закупуване на нови противопожарни автомобили. Предоставила е и на горските, които от своя страна създали една горска противопожарна служба.

07-01-ot4et

От ляво надясно: директорът на ОДМВР – старши комисар Елиан Стамболийски, директорът на РСБЗН комисар Светослав Георгиев и директорът на БЧК Емилия Кацарска

Приоритетите на ГДПБЗН са да продължи политиката към хората, към служителите. „Искаме да поддържаме и да повишим професионалната подготовка и тяхната физическа дееспособност като се осигури нормален учебен процес и извънреден такъв – големи учения и изпращане на курсове в Монтана и Варна. На второ място са личните предпазни средства. Винаги твърдим, че за да може нашите момчета да помогнат на гражданин, изпаднал в беда, е необходимо да помислят и за собствения си живот“, обяви главният комисар. Като ангажимент са и подобряване на битовите условия, в които работят пожарникарите. „Миналата година в Дупница не успяхме да осигурим отоплението, пропадна обществената поръчка, но тази година ще я възобновим“, каза Николов.

Парите за личните предпазни средства ще дойдат от държавния бюджет, като той не уточни сумата, определи я само като оскъдна. От това перо са и средствата за ремонт на техниката, тъй като по думите му пожарникарите в Кюстендил са се превърнали и в монтьори, което е похвално.

В ход е и разработване на Национална стратегия за намаляване на риска от бедствия. „Трябва да се анализира риска, а след това да се управляват последствията от него. Тази стратегия до 2 седмици ще бъде предадена в Министерския съвет. Ще подобрим и системата за реагиране при бедствия. Не можем да направим за една година, но ще надграждаме“, добави още той.

Гости на отчета бяха директорът на ОДМВР – Кюстендил, старши комисар Елиан Стамболийски и директорът на БЧК в Кюстендил доктор Емилия Кацарска.