Община Сапарева баня се побратими с италианското градче Полиняно а маре

 

02-04-3

Моменти от посещението в Полиняно а маре

 

Меморандум за побратимяване подписаха ръководствата на община Сапарева баня и италианското градче Полиняно а маре, съобщиха от пресцентъра на кметството. Ръце в знак на бъдещо сътрудничество си стиснаха градоначалникът на Сапарева баня Калин Гелев и неговият колега – кметът на Полиняно а маре Доминико Вито.

02-04-2

Меморандумът за сътрудничество е подписан с цел обмяната на опит и добри практики между двете курортни градчета. Сапарева баня, която е планинска община, и крайморското градче Полиняно а маре са се споразумели да си сътрудничат в областта на туризма, културно-историческото наследство и търговията. Ръководствата на двете градчета постигнали съгласие за ефективно и стабилно сътрудничество с цел реализиране на полезни общи проекти и инициативи.

Българската делегация е била на посещение в Полиняно а маре по покана на тамошната местната власт. Заедно с кмета Гелев са били и председателят на Общинския съвет в Сапарева баня Иван Куйов, зам.-кметът Славчо Коларски и зам. областният управител на Кюстендил Радослава Чеканска.

02-04-1

„По време на посещението българските представители проведоха среща и с президента на фондация “Николаос” Вито Кардоне. Ръководството на фондацията заяви желание да организира изложение на италианската кухня в Сапарева баня. Двете ръководства се разбраха и за сътрудничество в областта на културата и туризма.

На срещата присъства сапаревобанецът и зам.-председател на търговската асоциация “Апулия” в България Костадин Льондев, чиято майка е италианка. С негово съдействие бяха реализирани и първите стъпки за съвместно сътрудничество между българското и италианското градче”,подчертаха от общината.

Полиняно а маре се намира в Южна Италия, провинция Бари, регион Пулия. Полиняно а маре е пристанищен и курортен град, с около 20 000 души население. Районът е изпълнен с пещери, издълбани в скалите, а плажната ивица е около 20 км. Това е причина да наричат този град Перлата на Адриатика.

Градчето е известно с туризма, археологическите си обекти и с богатото си културно-историческо наследство. Крайморското градче е било и домакин на Световно първенство по скокове във вода през есента на 2005 г.