Съветникът с най-дълъг стаж в ОбС-Дупница Г. Пехливански: Нинова прочисти листата механично от най-опитните

 

Да ги сложи на опашката в листата, ако хората ги харесват, ще ги изтеглят с преференции

29-03-01-2-copy
Георги Пехливански

„Не подкрепям предложението на Корнелия Нинова членовете на БСП да имат възможност да бъдат депутати до 3 мандата”, заяви съветникът в ОбС-Дупница Георги Пехливански от БСП.

Според него е хубаво да се дава път на младите, но все пак с това решение БСП рискува да се лиши партията от доказани хора с опит. „Реално промените засягат 6-7 човека, които ще изгорят. Ако се вкара в парламента група от 60-70 човека, едва ли те са проблем. Но някак изглежда механично това прочистване на листата.

Не може единственият критерий за отстраняване да бъдат изпълнените 12 години. Трябва да се гледа какъв е приносът на този човек, колко пъти е взел думата, какви законопроекти е успял да прокара за разглеждане. А и едва ли в навечерието на извънредните избори беше точният момент за тази промяна. Трябваше да се изчака след вота и промяната да влезе в сила за следващите избори. По принцип съм против, трябва да се гледа как работи един човек. Аз съм съветник 6-и или 7-и мандат и сега влязох в ОбС – Дупница с преференции. Ако аз не съм работил с хората, кой ще ме подкрепи? Получих подкрепа даже от хора, които дори не симпатизират на БСП, но съм успял да свърша нещо за тях. Хората са благодарни, дори да им провериш как се движи някоя тяхна жалба или молба до общината, която се бави.

Затова смятам, че човек, който работи, заслужава кредит на доверие, без оглед на това колко мандата има. Не разбирам какъв е проблемът, нали има преференции. Нареди си листата, сложи конкретния човек в края на списъка, ако хората го харесват, те ще го издърпат, ако не – няма да влезе. Това е решението, така няма да се губи ресурсът, който носи този човек.

Избирателите предимно гласуват първо за партията, после за личността. Партията нищо не губи от хората с много мандати зад гърба си. А засегнатите от тази промяна едва ли ще направят нещо срещу партията, те може да са огорчени, но не вярвам да надигнат глас. Освен това според мен всеки от тях впоследствие ще бъде потърсен в Народното събрание. Там има нужда от членове на различни комисии, съветници, а хората с повече опит обикновено са утвърдени в своите области професионалисти и могат да бъдат от полза. Така те ще продължат да работят, но под друга форма, това смятам аз”, категоричен е Пехливански.