След „Лукойл” „Рилецо” се разправи и с „Академик” (Пд), влезе в топ 4 преди мачовете за Купата

 

1000 зрители изпълниха „Арена Самоков”, бомбардирът Ди Джей Шелтън избухна с 30 точки и 11 борби

29-15-03-vasil2-domakinite-v-bialo

Домакините (в бяло) не проявиха никаква милост към изненадата на сезона до момента.

Седмица след като шокира шампиона и лидер в класирането „Лукойл Академик”, „Рилски спортист” се разправи и с втория в подреждането състав на „Академик” (Пд) – 94:82. Двете знакови победи позволиха на самоковци да се върнат в четворката преди срещите за Купата на България следващата седмица.

Дербито с пловдивчани прикова рекордна за сезона публика в „Арена Самоков”. Около 1000 запалянковци подкрепяха неистово любимците си в тежкия сблъсък с хита на сезона, а здрава агитка подкрепяше гостите от Пловдив в сектор „В”. Поизпълнените трибуни, оспорваният двубой и атрактивните отигравания на паркета спомогнаха да се получи истински баскетболен празник.

Играта през първото полувреме бе изключително равностойна и двата тима се оттеглиха за почивката при равенство 44:44.

Домакините отговориха на многобройните опити за далечна стрелба на „Академик” с концентрирана игра в подкошието и така успяха да вземат превес в края на третия период – 67:60. До края представителите на рилския град не само запазиха преднината си, но и успяха да я увеличат най-вече благодарение на US перлите Ди Джей Шелтън и Еван Бруинсма. Първият блесна с нов паметен дабъл-дабъл от 30 точки и 11 борби, а Бруинсма изпъкна с 19 т., 12 овладени топки и 6 асистенцции за КПД от 29 пункта и званието „Играч на мача”. 19 точки добави и неостаряващият капитан на отбора Йордан Бозов, а с 11 т. се отчете изненадващо започналият сред титулярите младок Николай Стоянов.

Тимът от Пловдив пък пристигна в полите на Рила без голямата си звезда Джордан Семпъл, което рефлектира негативно на съотборниците му и те в крайна сметка напуснаха залата с наведени глави.

„Имаше напрежение сред момчетата, което е нормално, защото този успех ни бе необходим на всяка цена, за да влезем в четворката. Радвам се, че успяхме да се справим с класен съперник като „Академик”. Не ни беше удобно срещу този състав, с който играха гостите в защита, но мисля, че се възползвахме по най-добрия начин в нападение и реализирахме цели 94 точки. Направихме и грешки, но като цяло съм доволен, че в пореден мач показваме характер и се преборихме за победата”, анализира след битката наставникът на самоковци Людмил Хаджисотиров-Удо.