Джиджи Каприоти ще се разплати с шивачките от Дупница до 4 месеца

Заплатите на шивачките да бъдат изплатени на 4 равни вноски до 10 юни. Това е постигнала като споразумение с Джиджи Каприоти омбудсманът на Република България Мая Манолова. Първият транш, който е 50% от една заплата, трябва да бъде платен до 10 март, следващият до 10 април, после пак 50% до 10 май и последната част от 10 юни.

В понеделник ще бъде подписано споразумението между Каприоти и работниците. Те са съгласни да изчакат изплащането на изработените заплати на 4 вноски. Остават обаче в стачна готовност, ако споразумението не се изпълнява, както е подписано.
Има ли открити нарушения от Инспекцията по труда, все още не е ясно. Преди два дни Манолова каза, че има данни за нарушения, за които могат да бъдат сезирани НАП, НОИ, МВР и прокуратурата. Засега обаче тя няма да сигнализира институциите. Ще изчака да приключи проверката на инспекцията. „Аз имам един приоритет – работниците да си получат възнагражденията“, заяви Манолова, цитирана от „Дарик”.
Припомням, че шивачките от Дупница протестират заради неизплатени заплати и ваучери, дължими от миналата година, когато са работили във фирма „Абонданца“, която към този момент е преустановила дейност.

Дали обаче този погасителен план ще бъде изпълнен, е съвсем различно нещо. Причината е в многото сигнали за некоректност от страна на въпросния италианец от времето, когато имаше цехове в Крайници и в района на Развесената върба.