Съдия Начев поряза читалищния шеф Иван Сапунджиев по делото му срещу Каракашки в Кюстендил за обидата „фашист”

 

29-02-03-miroslav-nachev
Мирослав Начев – председател на Кюстендилския окръжен съд

Окръжният съд в Кюстендил под председателството на съдия Мирослав Начев поряза читалищния председател Иван Сапунджиев, който се обиди на бившия областен управител Иван Каракашки за това, че го нарекъл фашист и го набедил, че бил почитател на Хитлер. Мотивите на Начев са, че НЧ „Зора” не може да иска наказателно преследване на юридическо лице, а Сапунджиев може да си заведе частен иск, не от името на читалището.

29-02-03-ivan-sapungiev
Иван Сапунджиев – председател на читалище „Зора“

От своя страна бившият губернатор Каракашки заяви, че в качеството му на областен управител 2013-2014 г. е получил жалба от обществена организация, която касае  дейността на председателя на читалище „Зора“, и я е препратил по компетентност за решение до Министерството на културата, Министерството на отбраната и община Кюстендил. В резултат беше извършена проверка на читалище „Зора“ и му беше спряна субсидията. „Не съм го нарекъл фашист и не съм го набедявал за почитател на Хитлер, а съм сезирал компетентните органи и те са взели решение”, каза по повод делото Иван Каракашки.

29-02-03-ivankaraka6ki
Иван Каракашки – бивш областен управител на Кюстендил

Магистратите от втора инстанция – Окръжен съд-Кюстендил, обаче постановиха отказ от образуване на наказателно дело и така потвърдиха предходно решение на Районния съд, с което е прекратено наказателното производство по делото, заведено по тъжба на Сапунджиев. Съдията докладчик Пенка Братанова подчерта, че мотив за определението са продиктувани от обстоятелството, че Иван Сапунджиев е предявил тъжбата далеч след 6-месечния законен срок. ”Въпросът, по който Окръжният съд се произнесе, има процесуален характер. Определението не подлежи на обжалване”, уточни съдия Братанова.
На 23.06.2016 г. в деловодството на Кюстендилския районен съд е предявена тъжба от Народно читалище „Зора”, представлявано от Иван Сапунджиев – председател на настоятелството, с което същият сочи, че в одитен доклад бил оклеветен в отклоняване на общински финансови средства, както и в поредица от други престъпления, както и че по същото време бил оклеветен пред висши международни и държавни институции, че е профашистки настроен и че читалището развива профашистка дейност. От държавното обвинение също са излезли с отказ от наказателно преследване, тъй като юридическо лице, каквото е читалището, няма право да предявява тъжба по реда на частното обвинение.

Сапунджиев изпрати писмено заявление до председателя на минипарламента Михаела Крумова да бъде изслушан на сесията в четвъртък.