Митко и Даниела Чаневи спечелиха конкурс за най-дълга целувка в село Раждавица, за майстор на виното признаха Велизар Барутчийски

 

30-09-01-rajdavica1

Митко и Даниела Чаневи от кюстендилското село Ръждавица спечелиха конкурс за най-дълга целувка. Велизар Барутчийски стана №1 за най-добро червено вино в кюстендилското село Раждавица, а най-пивка се оказа ракията на Христо Атанасов.

30-09-01-rajdavica2Победителите бяха отличени на празника на Трифон Зарезан и Деня на влюбените, които в селото отпразнуваха в аванс. „Използвахме почивния ден, за да има повече хора в селото. Традиционното заразяване на лозето направихме във вилата на Недко Стефанов, чиито лози бяха най-плодородни миналата година. Осем души донесоха червено вино, други четирима бяло и девет наточиха от високоградусовата люта ракия“, каза селският кмет Стоян Раждавички. Преди да започне тържественото зарязване, на мегдана в селото пристигнаха кукерите от кюстендилското село Жабокрът.

30-09-01-ragdavica330-09-01-ragdavica-4 Групата на Народно читалище „Пробуда 1928“ е изключително атрактивна. Само през миналия месец успя да обиколи големите фестивали в Перник, Разлог и Симитли и впечатли с изключително нестандартните си кукерски маски, обраха и наградите. „Сега нали сме модерни, съчетахме празника и със Свети Валентин. Направихме си конкурс за най-дълга и страстна целувка. Лошото обаче е, че младите се срамуваха, та се наложи ние, старите, да се включим. Победители станаха Митко и Даниела Чаневи“, споделя с усмивка селският първенец.

Снимките:

1- Ритуалното зарязване на лозето в село Раждавица в дома на Недко Стефанов, стопанинът е крайният вдясно. Вторият отляво е кметът Стоян Раждавички

2- Атрактивната кукерска група гостува от село Жабокрът

3- Интересни скечове край масите на селския площад

4- Празнични хора се извиха в селото