ОбДТ „Невена Коканова” поставя „Големанов” на дупнишка сцена, директорът Славчо Пеев: Сключваме договор със софийска импресарска агенция

 

 

MINOLTA DIGITAL CAMERA
Славчо Пеев, Василка Сумева, Виктория Янева и Иван Иванов

ОбДТ „Невена Коканова“ ще играе за втори път „Големанов“ на дупнишка сцена. Това ще стане този четвъртък от 19,00 ч., като цената на билетите е минимална – по 2 лв. за ученици и 5 лв. за възрастни. Това информира директорът на театъра Славчо Пеев, който даде изявление вчера заедно с актьорите Иван Иванов, Василка Сумева и Виктория Янева.

В града спектакълът е игран само веднъж – на премиерата през май миналата година. Представян е до момента в София, Пловдив, Кюстендил. Ще припомним, че в ролята на баба Гицка в „Големанов” се превъплъщава голямата актриса Латинка Петрова, компания й правят синът на Калата – Ивайло Калоянчев, Славчо Пеев, Ивайло Захариев, Люба Пашова, Веселин Цанев, Иван Иванов, Николай Иванов, Виктория Янева, Снежана Малковска, Василка Сумева, Мария Миради и Петя Хаздай.

„Стефан Цанев блестящо е адаптирал комедията на Ст. Л. Костов, като й придава прочит, който е по-различен от останалите, но също толкова актуален, както в наши дни”, споделя Пеев, като допълва, че писателят е написал една сцена специално за него и Иван Иванов. Той се похвали, че предстои представление номер 100 на „Г-н Балкански“, и уточни, че изключително добра атестация за дупнишкия театър е фактът, че от 4 представления на пиесата на 4 различни театри само това на ОбДТ „Невена Коканова” продължава да се играе, и то много успешно.

„Държа на българските пиеси, но за съжаление днес много трудно се пишат и в страната този процес не се поощрява”, каза Пеев. Той изтъкна, че дупнишкият театър има едно голямо предимство пред други театри от провинцията, дори и от повечето от софийските. „Ние не следваме практиката пиесите да се правят от 3-ма-4-ма актьори. Повечето театри използват 1-2 звезди и 1 или 2-ма души свои актьори и така обикалят страната.”

Славчо Пеев информира още, че театърът е пред сключване на договор със софийска импресарска агенция, която да помогне при организацията на представленията им из страната. Той посочи, че предстои европейско турне на ОбДТ „Невена Коканова“, а веднага след това стартира подготовка на нова постановка, която ще бъде представена на Майските празници на културата. Директорът заяви, че държи на класиката, но тази класика, която привлича хората. Затова те ще подготвят пиесата на френския писател Марсел Еме „С една глава по-малко“, като участие ще вземе целият актьорски състав на театъра плюс двама гости.

Славчо Пеев разкри, че са имали и идея за мюзикъл, имат и няколко пиеси, които все още чакат, но за всичко това са необходими средства. „С общината си имаме ангажимент, тя ни дава една определена сума, но да се направи нещо по-грандиозно, вече е нужен един голям спонсор”, посочи Пеев. Той каза, че би поканил един ден и Калин Врачански, но не за да играе заедно с още един-двама местни актьори, а за една хубава сериозна пиеса, в която да участват всички актьори от дупнишкия театър.