Новият губернатор на Кюстендил Йордан Татарски се кръсти пред „Вяра: Не познавам Гуньо, Лисицата и Дебелия, с тях застрахователен бизнес не съм въртял

 

Устата му пресъхна от хвалби, коментираха шокирани присъстващи, Татарски: Не съм спал в копринени чаршафи, имах протекции за служба в Държавна сигурност, проектирах тунела „Шипка”

Кметът на Кочериново Иван Минков води дело за обида срещу Татарски

Областната стратегия за развитие се оказа копи пейст от Североизточния район на планиране

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На преден план от дясно наляво: шефката на БЧК Емилия Казарска, Мая Лехчанска, шефката на КНСБ – Дупница, Тодорка Дамянова

Не познавам фигурите от ъндърграунда с прякори Гуньо, Лисицата и Дебелия, кълне се над кръст новият губернтор на Кюстедил Йордан Татарски. Никога не съм ги виждал и не са ми приятели, изповяда се пред „Вяра” Татарски. „Ето ще кажа като Бойко Борисов – честен кръст – тези хора не са ми били съдружници в застрахователния бизнес”, каза Татарски, прекръствайки се. Оказа се, че срещу него се води наказателно съдебно дело, образувано по жалба на кмета на Кочериново Иван Минков. „Причината е, че попитах защо в Кочериново в края на 2015 г. се актуализират инвестиционни програми, защо в един и същи ден – на 15 декември, се приемат за 2 часа пет големи ВиК проекта, при положение че тези приемателни комисии няма как да се запознаят със строителните книжа. Аз питам, не съм казал, че кметът е комисионер, че е крадец, но ето – има дело за обида. Той се е припознал“, добави още областният управител.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

От ляво надясно: бившият обществен съветник Младен Ризов, синдикалистът Яни Георгиев, заместник областният управител Радослава Чеканска и главният секретар Гергана Михайлова

Татарски отказа да назове имената на новите си заместници с мотива, че за тях се чака заповед на министър-председателя Огнян Герджиков.

Интересът към срещата му в Кюстендил, където той трябваше да се представи, се оказа почти нулев. Забелязваха се шепа синдикалисти от КНСБ и „Подкрепа”, служители на областната администрация и група млади социалисти.

Татарски смята да създаде клуб на бившите областни управители, където да се обменя опит. „Не деля хората по политически признаци. Когато бях началник на РУСО в Благоевград, всички комунисти през 1991 г. минаха в СДС, за да имат облаги“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Йордан Татарски – областен управител на Кюстендил

Областният управител смята, че не е редно РИК да се помещава в общинската администрация. „Да, действително председателят на РИК Красимир Петров беше мой адвокат, като бях кандидат за кмет на Кочериново, но ще се срещна с него, за да видя как е станало това“, добави губернаторът.
Оказа се, че личния му живот е любима тема и той не пропусна за пореден път да се изтъкне: „Роден съм в семейство на тютюнопроизводители, а не съм израснал в копринени чаршафи. Научил съм се на труд. Това, което съм постигнал в живота, е, защото нямам вуйчо владика. Отбил съм си военната служба в Кюстендил, в тукашните казарми. След като работих четири години като асистент в Академията в Свищов – финанси, кредит и застрахователно дело, където бях и студент, кандидатствах в Държавна сигурност. Беше модерно да се работи в полицията. Отказах се, защото разбрах, че се изисква медицински преглед. Аз имам увредено зрение. Даже служителят там се притесни от това, че се отказах, тъй като не крия, отидох с протекции и той се чудеше какво да прави“, каза Йордан Татарски. Губернаторът публично обяви и членството си в БСП, което датира от 1991 г. В продължение на три години работи в Благоевград, във филиал на учебен комплекс на ВМИ „Ленин”. След частен бизнес той скача на държавна работа след покана от Костадин Паскалев, който тогава е вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството. „Приех поканата да стана главен секретар, тогава и пропуших. През 2009 г. бях поканен на разговор с Плевнелиев, който трябваше да отговори дали да приеме поканата. С него имаме общ приятел“, със самочувствие призна Татарски. „За мен Бойко Борисов е казал, че съм най-свестният комунист, но да идвам да работя“, похвали се Йордан Татарски. Не се притеснявал, че ще работи за ГЕРБ, защото смятал, че работи за държавата, а не за партията. После взриви аудиторията с това, че проектирал тунела „Шипка”, за който се говори от 100 години. „Това е моя заслуга, благодарение на моя модел и на тогавашния областен управител на Габрово Мариян Костадинов има разрешение за строеж, сега трябва да се намери финансиране“, коментира още той. Заради многословната му реч устата му пресъхваше и той изпи половинка минерална вода, с шишенцето не се разделяше и при представянето си миналата седмица.

През цялото време не спря да се хвали, коментираха след срещата част от присъстващите. Татарски изтъкна, че и никога не е уволняван, щяло да се случи само сега, като изтече мандатът му при служебния кабинет. В края на неговото многословна реч един-единствен гражданин успя да попита за Областната стратегия за развитие. Оказа се, че тя е копи пейст от Североизточния район на планиране.