Читателите ни пишат: Мизерия! Детско и АГО в МБАЛ – Благоевград без парно и вода, Атанасова от Разлог: Хигиената е нулева, пациентите трябва да си носят духалки

 

Шефът д-р Митев: Чисто е, но няма пари за ремонт, ромите са хуни – каквото и да направим – чупят

83-01-09 mitev
Д-р Огнян Митев

Детско и гинекологично отделение в МБАЛ – Благоевград потънаха в мизерия, липсата на топла вода и осветление допълнително усложняват тежката ситуация. За това сигнализираха в редакцията възмутени пациенти, които попитаха чрез страниците ни защо положението в най-голямата лечебница на Югозапада е повече от трагично. По думите на потърпевшите деца и бременни жени се лекуват в лоши условия. „Искам да сигнализирам за ужасните условия, при които са принудени да стоят пациентите в гинекологичното отделение тук, в Благоевград. Няма топла вода, няма парно. Хигиената е под всякаква критика“, пише жена, която се е представи като госпожа Атанасова от град Разлог, на която се наложил болничен престой в гинекологичното отделение.

30-01-02-88888
Детско и гинекологично отделение в МБАЛ – Благоевград потънаха в мизерия и мръсотия

30-01-02-0009 30-01-02-77777 30-01-02-99999

 

 

„Освен това лекарите и сестрите дават по 36-48-часови смени. Отношението е, меко казано, арогантно, ако не си платиш „на ръка” за „по-специално отношение”. В цялото гинекологично отделение има само една стая с топла вода, което е недопустимо“, продължава разказа си жената и допълва, че била посрещната с думите: „Вие не си ли носите духалка?“. Оказва се, че ако пациентите не си осигурят отопление, то ще изкарат престоя си в отделението на студено”, възмутено завърши разказа си Атанасова.

За подобно отношение, само че в детско отделение на болницата в Благоевград, сигнализираха и млади майки. „Мизерията и мръсотията са страшни. Постъпих в отделението с болното си дете преди няколко дни. Беше рано сутринта. Откакто ни приеха обаче, с часове никой не дойде да види как е детето. Нервите не ми издържаха и направих скандал… Не че помогна кой знае колко, но все пак ни настаниха в друга стая”, каза възмутена майката на тригодишно дете, която обаче не пожела името й да бъде цитирано. Още докато е в отделението, тя споделя снимки на окаяната обстановка във фейсбук. Веднага след като научават от персонала на отделението, започват да посещават стаята с искане за обяснение защо го е направила. „Коя си ти, че ще публикуваш такива неща“, пита я ядосана лекарка. Следват множество предупреждения, че ако не свали снимките, следващия път и да й се наложи, няма да я приемат в отделението. „Това тук не е място, където деца могат спокойно да бъдат лекувани. Навсякъде е старо. Легла, чаршафи, дори да са изпрани, са просто ужасни. Хигиената изобщо не е на ниво”, разказва Надя Павлова, друга майка, на която се наложило да постъпи в отделението с детето си. „Когато дойдохме първия ден, под съседното легло имаше терлик, когато си тръгнахме, терликът все още си беше там заедно с други мръсотии”, възмущава се жената.

Шефът на МБАЛ в Благоевград д-р Огнян Митев коментира ситуацита така: „Отделенията със сигурност са чисти, просто не са ремонтирани. Това е положението от 35 години насам. Ремонт е нужен, но няма пари за него. Ремонт и за двете отделения е заявен. Отделенията не са оставени без отопление, особено в студените дни парното работи с пълен капацитет. Снимките са направени на първия етаж, а там са роми, те чупят. Те са хуни, каквото и да направим – чупят. Специално съм проверявал и главната сестра, чисти се много добре, просото е старо и си е захабено от старост, това не го оспорваме. Чакаме някакви пари отнякъде за ремонт на отделенията”, коментира д-р Огнян Митев.