“Амнести интернешънъл”: Споразумението на ЕС с Турция за бежанците е катастрофа

 

Организацията призова този модел да не се повтаря повече

31-13-01-26755a5d83ddeed471977db7a24d1350

Споразумението между ЕС и Турция за намаляване на бежанския поток към Европа е катастрофа и не трябва никога повече да се повтаря, твърди в свой доклад “Амнести интернешънъл”, цитиран от ДПА във вторник.

В него се отправя призив към световните лидери да не използват този модел за подобни спогодби с Либия, Судан и Нигер.

Според неправителствената организация споразумението между ЕС и Турция е станало причина хиляди хора “да бъдат изоставени” по гръцките острови. Докладът, озаглавен “Модел за отчаяние”, описва условията на живот в бежанските лагери като “окаяни” – в тях липсва топла вода, хигиената е занижена, храната е лоша, а здравеопазването не е на необходимото ниво.

“Крайно непочтено е европейските лидери да определят споразумението ЕС-Турция като успех и същевременно да си затварят очите за непоносимо високата цена за търпящите последствията от него”, заяви зам.-шефът на организацията за Европа Гаури ван Гюлик.

Както е известно, през март м.г. бе постигната договорка бежанците, пристигащи през гръцките острови в Егейско море, да могат да бъдат връщани обратно в Турция. На практика обаче те запазват правото си да кандидатстват за убежище първо в Гърция, процедурите се забавят и почти няма върнати в Турция.

“Амнести интернешънъл” твърди също, че международното право е било нарушено, тъй като някои бежанци са били връщани обратно, без да им се дава възможност да кандидатстват за убежище или да обжалват връщането им в Турция.